17.-27.2.2015

paivakirja_2014_2015

Tiistai, 17. helmikuuta

Tiistaisin minulla on vain kolme oppituntia. Viestinnän tunneilla meillä oli hyvä keskustelu lehtiartikkelin pohjalta. Päivä kului joutuisasti kavereiden kanssa ja yksien päiväunien voimalla.

Päivällisen jälkeen lähdettiin muutaman opistokaverin kanssa ranualaisen Annin kotona käymään. Oli mukava olla vähän pois opistolta ja pienellä porukalla. Kävelymatkaa oli noin 6 kilometriä, mutta se taittui joutuisasti, ja paluumatkalle saatiin autokyyti. Kylässä juteltiin, laulettiin, syötiin ja naurettiin.

Keskiviikko, 18. helmikuuta

rakentajat_katolla

aapo_rakentaa

Tänään oli huikean aurinkoinen sää, joten rakennustaitojen tunneilla oli varmasti mukava tehdä töitä ulkona. Tytöt luistelivat ja pelasivat liikuntatunneilla opiston kentällä.

kaukaloluistelua

kaukalokaverit

kaukalojakista_3

Minulla ei ole kotitaloutta, mutta kuulin, että yksi ryhmä oli valmistanut opiston siivoojille kiitosaterian ja kutsunut heidät syömään.

kotsantunnin_tarjoilut

kotsantunnilla

Kuorossa hiottiin taas cd:lle tulevia kappaleita. On hämmästyttävää, miten paljon jokainen on kehittynyt siihen verrattuna, mitkä taidot oli syksyllä. Levyn äänittäminen on jo kauhistuttavan lähellä, mutta ei auta kuin joka päivä harjoitella kovasti.

kuoroharkat

Kuoron jälkeen menin omaan soluun, sillä olin kipeänä ja olin loppupäivän sairaslomalla. Solussa kävi solukavereiden lisäksi muitakin vieraita. Oli mukava, kun sai levätä mutta silti riitti juttuseuraa.

lentopalloa

huppariselat

Illalla oli opiston lentopallojoukkueiden välisiä pelejä. Meidän joukkue hävisi, mutta ei se haittaa! Pelaamisen ilohan se oikeasti on tärkeintä. Lentopalloa pelataan opistolla joka välissä, mutta pelejä oli nyt erityisen mukava katsoa, koska ihmiset yrittivät tosissaan.

aulassa

Pelien jälkeen kirjoitimme henkilökuvauksia Valovuosi-lehteen. Olen vasta muuttanut nykyiseen soluuni, joten oli hauska kuulla, mitä solun muut asukkaat sanoivat toisistaan. Välissä käytiin iltapalalla, ja sitten taas jatkettiin kirjoittamista.

Torstai, 19. helmikuuta

Päivä sujui joutuisasti, sillä minulla oli mukavia tunteja: atk, tekstiilityö, englanti ja viestintä. Tekstiilityön tunnilla yritin miettiä, mitä seuraavaksi teen. Valinnanvaraa on paljon mutta aikaa vähän, ja iltaisin ei haluta tehdä paljon ylimääräisiä töitä.

lentopalloa_2

Illalla oli taas muutamia lentopallopelejä. Niiden jälkeen menin omaan soluun, johon tulikin vieraita. Oltiin meillä iltahartauteen asti.

Perjantai, 20. helmikuuta

Minulla oli vain kaksi oppituntia aamulla, joten siivouksen jälkeen lähdettiin kaverin kanssa käymään kylällä asioilla. Oli aivan ihana, aurinkoinen iltapäivä. Oli tosi mukavaa vain kävellä ja välillä käydä kaupassa. Kirpparillakin käytiin ensimmäistä kertaa, ja sieltä löytyi vaikka mitä, vaikka ranualaiset ovatkin sanoneet suosivansa erästä toista kirpputoria enemmän. Paluumatkalla yksi kaveri ajoi ohi ja otti meidät kyytiin, kun oli menossa itsekin takaisin opistolle.

Iltapäivällä otettiin valokuvia niin kauan kuin riitti hyvää valoa.

opistontiella

Lauantai, 21. helmikuuta

Lauantaipäiväni alkoi neljällä tekstiilityön tunnilla. Väsytti, mutta onneksi käsitöissä ei tarvitse hirveästi ajatella.

Iltapäivällä saimme ohjeita huomista lumenveistokisaa varten. Sitten oli aikaa olla kavereitten kanssa ennen seitsemältä alkavaa nuorteniltaa. Nuortenillassa aiheena oli hyvät tavat. Alustuksen lomassa oli jonkin verran myös keskustelua. Ranualaisten nuorten ollessa vielä paikalla osa pelasi lentopalloa, osa koripalloa ja loput juttelivat toistensa kanssa.

Nuortenillan jälkeen oli solujen välisiä vierailuja. Omaan soluuni Perukkaan tuli kylään Urpola ja Pikku-Valaputtaja. Oli mukava ilta ja hauska päästä juttelemaan semmoistenkin ihmisten kanssa, joihin ei ole vielä paljon tutustunut.

Sunday, February 22

The in-weekend Sunday mornings are always great because we are able to sleep later. It is a very nice and necessary way to relax after a week filled with activities, school work, and fun.

This Sunday’s mutual activity was making snow sculptures. Big blocks of snow were made and brought to one of the parking lots at the opisto. Each solu worked together to sculpt something out of one of the blocks.

kuutionsahausta

lumivesitajat_2

lumimiekkala

Our solu decided to sculpt a sword because we live in Miekkala. It was a challenge to know how to begin working because we were having a hard time visualizing the final product, but little by little we would make progress. The whole process was quite enjoyable. Our plan did not go exactly the way we thought it would, but we improvised as we went and that was part of the fun! I enjoyed looking at the sculptures that other solus had created; they all turned out so differently.

Then, after being outside for several hours it was nice to warm up with a delicious meal of chicken, rice, and vegetables. After dinner, many opisto students walked to the Ry for services.

polliisinveistajat

lumenpunnerrusta

lumenluojat

lumipylvaat_3

Sunnuntai, 22. helmikuuta

Sisäviikonloppujen sunnuntaiaamut ovat aina mahtavia, koska voimme nukkua pitempään. Se on tosi hyvä ja tarpeellinen tapa rentoutua koulutyön, harrastusten ja hauskanpidon täyteisen viikon jälkeen.

Tämän sunnuntain yhteinen aktiviteetti oli lumiveistosten teko. Opiston parkkipaikalle oli tehty suuria lumikuutioita, joista kukin solu teki oman veistoksensa. Meidän solumme päätti tehdä miekan, koska asumme Miekkalassa. Oli haastavaa aloittaa työskentely, koska meidän oli vaikea muodostaa mielikuvaa siitä, millainen lopputulos tulisi olemaan. Edistyimme kuitenkin pikkuhiljaa. Koko prosessi oli oikein mukava. Suunnitelmamme ei mennyt ihan niin kuin ajattelimme, mutta improvisoimme edetessämme, ja se oli osa hauskuutta!

Oli kiva katsella muiden solujen tekemiä veistoksia; niistä kaikista tuli niin erilaisia.

Oltuamme ulkona monta tuntia oli mukava lämmitellä herkullisella aterialla, johon kuului kanaa, riisiä ja vihanneksia. Päivällisen jälkeen monet kävelivät rauhanyhdistykselle seuroihin.

muumintekijat

Monday, February 23

lukiolla

Today, I went to the lukio in Ranua. The lukio’s English teacher asked the Americans and Canadians to come to her classes and tell about life in the United States and Canada. We prepared a presentation about school, family activities, hobbies, work, food, and various other aspects of life in our home country. We presented in three different classes and ate lunch in the cafeteria in between. It was a nice day spent with the lukio students, some of whom we have met and spent time with beforehand.

lukiolaisia

When I returned to the opisto, I worked on finalizing my ski break travel plans. I am traveling to Dublin, Ireland for six days. I love traveling and have really appreciated the accessibility of traveling in Europe. There are so many amazing cities, historical sights, and so much beautiful nature all over Europe. We can learn so much about life from experiencing and observing other countries and cultures.

This evening, we had choir practices before and after evening snack. It is fun to sing together with the choir and it will be so nice to be able to listen to the CD when the work is completed!

Maanantai, 23. helmikuuta

kouluruokaa

Tänään menin Ranuan lukiolle. Lukion englanninopettaja pyysi meitä amerikkalaisia ja kanadalaisia tulemaan hänen tunneilleen ja kertomaan elämästä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Valmistelimme esitelmän, joka kertoi koulusta, perheen aktiviteeteista, harrastuksista, työstä, ruoasta ja monista muista asioista liittyen elämäämme kotimaassa. Esiinnyimme kolmella eri tunnilla ja söimme välillä lounaan koulun ruokalassa. Vietimme kivan päivän lukiolaisten kanssa, joista jotkut olivat jo ennestään tuttuja.

bilardia_2

biljardia

Palattuani opistolle viimeistelin matkasuunnitelmiani hiihtoloman ajaksi. Olen lähdössä Dubliniin, Irlantiin, kuudeksi päiväksi. Rakastan matkustamista, ja olen todella arvostanut matkustamisen helppoutta Euroopassa. Eurooppa on täynnä mahtavia kaupunkeja, historiallisia nähtävyyksiä ja kaunista luontoa. Voimme oppia tosi paljon elämästä kokemalla ja näkemällä muita maita ja kulttuureja.

Tänä iltana meillä oli kuoroharjoitukset ennen ja jälkeen iltapalan. On hauska laulaa yhdessä kuoron kanssa ja kiva päästä kuuntelemaan CD:tä sitten, kun se on valmis!

Tuesday, February 24

On Tuesdays I have computer class, Finnish language, home economics, and gym class. It is so rewarding to go to classes now after living here for six months and being able to understand more of what is said in class without the need for translation. Of course, I still need some translation but not as much as in the beginning of the year.

We played a great game of floorball in our gym class, it was very fun! I also practiced piano today because I have piano class on Wednesdays. I never run out of things to do at opisto, it seems like there is always something going on!

Tiistai, 24. helmikuuta

Tiistaisin minulla on atk:ta, suomen kieltä, kotitaloutta ja liikuntaa. On antoisaa käydä tunneilla nyt, kun olen asunut täällä jo kuusi kuukautta ja ymmärrän enemmän, mitä tunneilla puhutaan. Tietysti tarvitsen yhä tulkkausta, mutta en niin paljon kuin vuoden alussa.

Pelasimme liikuntatunnilla sählyä, ja se oli tosi hauskaa! Harjoittelin myös pianonsoittoa tänään, koska minulla on pianotunti keskiviikkoisin. Minulta ei koskaan tekeminen lopu opistolla, tuntuu kuin täällä tapahtuisi jotain koko ajan!

kirjastossa

Keskiviikko, 25. helmikuuta

Aamutunneilla suunnittelin radio-ohjelmaa kesäseuraradioon. Viestinnän jälkeen oli kuoro. Ennen äänityksiä meillä on enää yhdet kuorotunnit!

kuorossa_2

Kolmelta alkoi keskustelu, jota olimme toivoneet. Pojat menivät joidenkin miesopettajien kanssa kodalle, ja me tytöt laitoimme viestintäluokan täyteen patjoja ja istuimme niillä. Keskustelimme naisen elämään liittyvistä asioista, kuten äitiydestä. Puhuttiin myös ihastumisesta, seurustelusta sekä tyttöjen ja poikien välisestä ystävyydestä. Keskusteltiin vakavista asioista, mutta välillä myös naurettiin esimerkiksi naisten ja miesten välillä tapahtuville väärinkäsityksille. Keskustelu oli ihana, ja siitä sai hyviä ajatuksia. Illemmalla juttelin näistä aiheista vielä muutaman ystäväni kanssa. Opiston parhaisiin asioihin kuuluvat tällaiset avoimet keskustelut.

Omassa solussa illalla keksimme vaihtaa järjestyksen aivan erilaiseksi kuin se on koskaan ollut. Saatiin siitä ihanan kotoisa. Meillä on huippu kämppä!

Torstai, 26. helmikuuta

koulunkavijat

Tänään oli normaali koulupäivä. Kuuden aikaan ranualaisia tyttöjä tuli pelaamaan sählyä opiston tyttöjä vastaan. Illalla meillä oli kuoroharjoitukset, niin kuin lähes joka ilta äänitykseen asti, joka on hiihtoloman jälkeisenä lauantaina. Suurin osa oli jo aika väsyneitä, mutta jaksoimme kuitenkin tsempata muutaman laulun ajan.

Perjantai, 27. helmikuuta

Yhteisellä tunnilla ennen hiihtolomalle lähtöä valitsimme opistolauluun sanat. Kuusi opistolaista oli tehnyt oikein hyvät ehdotukset. Lauloimme kaikki läpi ja sitten äänestimme. Oli vaikea päättää, mitkä sanat olivat itselle mieluisimmat. Äänestyksessä yksi ehdotus nousi kuitenkin ylitse muiden. Lauloimme myös käsityönopettajalle, Saaralle, joka jäi äitiyslomalle.

Hyvää hiihtolomaa kaikille!

uppopyora_sin

Comments are closed.