2.-13.12.2014

paivakirja_2014_2015Tiistai, 2. joulukuuta

Ihanaa piristystä muuten normaaliin arkeen toi tänään muutaman opistolaisen idea, että laitetaan aulasta valot pois, takkaan tuli, pöydille kynttilöitä ja joulumusiikkia kaiuttimista. Se sai opistolaiset viihtymään aulassa erityisen hyvin.

aulanhamyssa

Iltapäivällä kävin solukavereideni kanssa käsityöluokassa tekemässä muutamia tyynyjä solumme sohvalle. Suunnittelimme soluumme myös joulukalenterin, johon kävimme illalla ostamassa suklaata kaupasta.

Iltapalan jälkeen pelasin vähän lentopalloa ja kävin Lucia-harjoituksissa.

Keskiviikko, 3. joulukuuta

Keskiviikkona meillä oli kauan odotetut valokuvaukset. Aamulla otettiin koko opiston yhteiskuva. Oppituntien lomassa pitkin päivää otettiin yksittäiskuvia  ja kaikenlaisia kaverikuvia. Välissä kävimme tietenkin myös oman linjan kuvassa.

yksityiskuvausta

kaveritkuvassa

Rakennustaidon tunnit ja muut päivällistä edeltävät tunnit oli tänään siirretty keskipäivään ja kuoro iltapäivälle. Minulla oli muutama tunti viestintää ja kaksi tuntia matikkaa. Matikantunnilla laskimme yhtälöpareja sekä ratkaisimme pähkinätehtäviä. Kuorossa harjoittelimme itsenäisyyspäiväjuhlassa esitettäviä lauluja.

raksapojat_kahvilla

Päivällä aurinko näkyi pitkästä aikaa ja saimme idean käydä ottamassa Perukka-kuvia järvellä. Illalla, kun muut olivat menneet nukkumaan, menimme pienellä porukalla auditorioon harjoittelemaan ja äänittämään muutamia lauluja joululehteen tulevaa videota varten.

Torstai, 4. joulukuuta

nallekaveritTänään oli yksi erilainen päivä lisää tälle viikolle. Noudatimme nimittäin maanantain lukujärjestystä, koska monta maanantaita on mennyt johonkin muuhun ohjelmaan.

Minulla alkoi koulu englannin kaksoistunnilla. Luimme uuden kappaleen ja suomensimme sen pienissä ryhmissä. Seuraavalla tunnilla pidimme toimikuntien kokoukset, ja loput neljä tuntia oli viestintää. Suunnittelimme tulevaa radiolähetystä ja teimme siihen ohjelmia.

Ruokailun jälkeen liikuntasalissa oli kovat katukorispelit. Menin itsekin mukaan heti, kun ruuan päälle jaksoin. Oli kyllä mukavaa, ja aika lämmin olo tuli! Sen jälkeen kävin ystäväni kanssa pitkästä aikaa kävelyllä, ja sieltä tultuamme piristimme muutaman opistolaisen päivää pienellä lumipesulla :).

Torstai-iltana oli tuttuun tapaan iltahartaus kahdeksan aikoihin.

Perjantai, 5. joulukuuta

Perjantai oli melkein normaali päivä tällä muuten erilaisella viikolla. Kuvaviestinnän tunnilla katsoimme diaprojektorilla mielenkiintoisia vanhoja kuvia. Osa niistä oli ensimmäisiä kameralla otettuja kuvia.

Seuraavaksi oli siivoustunti ja sitten ruokailu, jossa oli tarjolla hampurilaisia. Nam!

Yhteisellä tunnilla auditoriossa kuulimme tulevista arpajaisista ja opintomatkakohteista. Saimme myös rehtorin välityksellä kehuja edellisen päivän iltahartauden pitäjältä, että olimme käyttäytyneet todella hyvin hartauden aikana!

Loppupäivä minulla oli vapaata. Kävin ensimmäistä kertaa tänä vuonna katsomassa opiston teknisen työn luokkaa, olin vähän aikaa lumisotaa ja pelailin koripalloa sekä lentopalloa.

Illalla kuuden tienoilla kävelin ystäväni kanssa kylälle katsomaan poikien sählypelejä. Katsoin kaksi kolmesta pelistä, ja opistolaiset voittivat kummatkin. Hyvä pojat!

juhlapoyta

Tulin opistolle takaisin iltapalalle, jonka jälkeen harjoittelimme Luciaa liikuntasalissa. Sali ja koko opisto oli päivällä laitettu juhlakuntoon huomista itsenäisyysjuhlaa varten. Harjoittelimme myös soittoryhmäni kanssa kappaletta, jonka esitämme huomenna.

Lauantai, 6. joulukuuta

Lauantaina vietimme Ranuan kunnan, seurakunnan, reserviläisjärjestöjen ja opiston yhteistä itsenäisyyspäiväjuhlaa. Aloitin päiväni aamulenkillä, jonka jälkeen laitoin itseni juhlakuntoon ja lähdin kuoroharjoituksiin.

Puoli yhden maissa opistolle alkoi tulla vieraita. Ohjelma alkoi juhlallisesti lipun sisään tulolla. Ohjelmaan kuului mm. juhlapuhe, kuorolauluja, soitinesityksiä ja yhteislauluja.

itsenaisyys_orkesteri

Juhlan jälkeen oli koko loppupäivä rentoa yhdessäoloa. Otimme aulassa ja liikuntasalissa yhteiskuvia juhlavaatteissa. Sitten laitoimme salin takaisin normaalikuntoon.

tyhjien_tuolen_eessa

varattu_2

Kahdeksalta salissa alkoi ohjelmailta. Aluksi oli tarkoitus esittää pajapäivänä tehtyjä näytelmiä, mutta kaikilla ryhmillä oli erilaisia syitä, miksei se onnistunut. Kaksi ryhmää kuitenkin esitti jotakin. Minun ryhmäni vaihtoi viime hetkellä aihetta, ja esitimme John Cagen säveltämän kappaleen 4’33. Esitys onnistui ihan hyvin siihen nähden, ettei ehditty harjoitella yhtään. Esitysten jälkeen oli Ukkolan ja Keikkulan järjestämää ohjelmaa, kuten pomppupallokisa ja lakanan viikkaaminen silmät sidottuina.

Sunnuntai, 7. joulukuuta

Tänään kahdeltatoista alkoi lentopalloturnaus, jossa pelasin. Aiemmin viikolla oli kerätty listaan niiden nimet, jotka halusivat osallistua, ja yksi opiskelijoista muodosti joukkueet. Oli mukava pelata kunnolla urheiluvaatteet päällä.

Ranuan ry:llä oli seurat, mutta en nyt jaksanut lähteä kävelemään sinne vaan kuuntelin solussa muutaman kaverini kanssa netin kautta kaksi saarnaa viime vuoden Ranuan opistoseuroista.

Maanantai, 8. joulukuuta

radioporukka

Saavuin vapaaviikon jälkeen opistolle ylioppilaana, ja heti iski tämä päiväkirjavuoro. Viikon eron jälkeen oli mukava nähdä taas muita. Iloani lisäsi, kun kuulin, ettei viime viikolle suunniteltua radiolähetystä ollut lähetetty vielä. Täten pääsin mukaan työhön, ja illalla ohjelmia sitten kuunneltiin auditoriossa. Lähetys ei tällä kertaa mennyt opiston ulkopuolelle, ja siksi ohjelmat olivatkin aika huumoripainotteisia. Lähetyksen lopuksi kuultiin suora joululaulujen puhelintoivekonsertti. Puheluja tuli sekä opiskelijoilta että henkilökunnalta.

radio_ohjelman_kuulijoita

Tiistai, 9. joulukuuta

Eilisiltaisen radiolähetyksen takia saimme Tuulilta ensimmäiset tunnit vapaiksi, joten saimme nukkua pitkään. Koulupäivän jälkeen oli sitten jouluruokailu, johon osallistui opiston johtokuntakin. Esitimme kuoron kanssa kolme laulua samalla, kun muut olivat ruokajonossa.

Keskiviikko, 10. joulukuuta

Tavallinen koulupäivä. Illalla vietimme Aapon ja Kasperin syntymäpäiviä Miekkalassa, kun muu opisto oli kodalla istumassa iltaa. Lucia-esiintyjillä oli vielä myöhemmin kenraaliharjoitukset.

lucia

Torstai, 11. joulukuuta

Tämä päivä oli todella toiminnantäyteinen. Ensin yhdeltä alkoi eläkeläisten joulujuhla, johon saapui lähes 300 vierasta ympäri Pohjois-Suomea. Ennen ohjelman alkua vieraat söivät joulupuuron ja ostivat arpoja sekä opistolaisten tekemiä kakkuja, kortteja ja joululehtiä.

elakelaisia_ostoksilla

myyntipoyta

Ohjelma oli harras ja painottui joulun sanomaan. Lopuksi pari opiskelijaa ja rehtori kertoivat opistokuulumisia. Kaiken päätteeksi saatiin vielä yllätysvieras, pieni vetreä joulupukki, joka innosti ikäihmisiä kuntoilemaan.

kuoro

poropukki

elakelaisyleiso

Eläkeläisten juhlan ohessa pidettiin oppitunteja ihan normaalisti, ja samalla valmistauduttiin illan pikkujouluun. Siihen osallistui opistolaisten lisäksi henkilökunta perheineen. Eläkeläisten juhlassa kohtaloni oli olla poron takapuoli, mutta pikkujouluun sainkin sitten ylennyksen ja pääsin esittämään joulupukkia. (Amerikkalaisten esityksessä oli myös joulupukki, mutta se en ollut minä vaan Jack, ja se oli se savupiipusta tuleva…)

amerikanpukki

Pikkujoulussa oli paljon hauskaa ohjelmaa, kuten henkilökunnan lasten tiernapojat, erityislinjan sketsi ja tonttuleikki sekä yllätysnumerona lumiukkoesitys. Lopuksi kaikki lapset ja opistolaiset saivat lahjapussin.

erityislinkkari

lumiukot

leskenlehti

joulupussit

Nyt päivän jälkeen tunnen suurta uupumusta, mutta myös kiitollisuutta juhlia järjestäneille.

Perjantai, 12. joulukuuta

Syyslukukauden viimeinen kokonainen koulupäivä käynnistyi oppitunneilla ja Essin aamuhartaudella. Yhteisellä tunnilla saimme henkilökunnalta hyviä vinkkejä joululoman viettoon. Meille myös kerrottiin, kuinka tehdään joulusiivous kämpissä. Siivoukseen varattiin aikaa lounaasta kahviin, ja melkein koko aika siinä menikin.

Illalla kävin muutaman opistolaisen kanssa kävelyllä, ja lopuksi istuimme poikien kanssa iltaa Porilassa jutellen mukavia. Huomenna lähdemme sitten joululomalle. Sen aikana tulee luultavasti kaikkia ikävä, mutta sille ei nyt mahda mitään.

Lauantai, 13. joulukuuta

erica_2

Tänään oli opiston varsinainen joulujuhla. Se alkoi kymmeneltä joulupuurolla. Kotiväkeä ja muita vieraita oli tullut enemmän kuin oli arvioitu, mutta ruokaa taisi silti riittää kaikille.

torvi

 

 

 

 

 

Juhlaan kuului Lucia-esitys, erityislinjalaisten ja muiden opiskelijoiden evankeliumikuvaelma, huilun, pianon ja baritonitorven soittoa sekä kuorolauluja viulun ja muiden soittimien säestyksellä. Tervehdyspuheen piti amerikkalainen Erica, ja lisäksi kuulimme rehtorin sekä opiskelijan vanhemman puheet. Hienon ja koskettavan juhlan päätteeksi virsi 27 kajahti komeasti.

lucialaulu

luciakulkue

seimella_2

huilupiano

kokokuoro

Juhlan jälkeen jaettiin todistukset, ja lopuksi kokoonnuimme piiriin hyvästelemään toisemme. Olo ei ollutkaan haikea, vaikka aiemmin olin niin aavistellut, vaan ennemminkin iloinen hyvästelytilanteessa. Näemmehän kevätpuolella jälleen.

Matkalla kotiin ajattelin kaikkea, mitä tähän mennessä olen ehtinyt kokea. Tulin opistoon muita myöhemmin, syksyn ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Kiitos henkilökunnalle opistovuoteni alusta, kiitos hyvästä opetuksesta. Kiitos vanhemmille, kun kannustitte lähtemään opistoon. Ja varsinkin kiitos opistotovereille, kun olette viettäneet aikaa kanssani. Hyvää joulua kaikille ja onnellista uutta vuotta! Nähdään jälleen 6. tammikuuta!

Comments are closed.