20.-30.1.2015

paivakirja_2014_2015

Tiistai, 20. tammikuuta

Palasimme viikonlopun vietosta eilen illalla ja kävimme tervehtimässä opistokavereitamme soluissa. Saimme samalla opistojoukkueen pelipaidat.

Tänään minulla oli kaksi ensimmäistä tuntia viestintää ja seuraavat kaksi englantia. Hyppytunneilla pelasimme lentopalloa ja vietimme aikaa aulassa jutellen. Liikuntatunneilla pelasimme koripalloa.

talviaurinko

Päivällisen jälkeen lähdimme jäähallille, jossa meillä oli jääkiekkokerho. Oli mukava pelata, kun kaikki olivat hyvällä tuulella ja kentällä oli rento tunnelma.

jakiskarki

jakista_3

Keskiviikko, 21. tammikuuta

Tämän päivän tapahtumat jäivät minulta väliin, koska olin kipeänä. Kavereideni kertoman mukaan oli ollut mukava, tavallinen päivä. Kuorossa puhuttiin cd-projektista ja levyn äänityspäivästä.

Iltapäivällä vointini oli jo vähän parempi. Kävin kameran kanssa ulkona kuvaamassa, koska oli niin kaunis ilma. Illalla oli meidän solumme Perukan sekä Porilan järjestämä musiikkiaiheinen ohjelmailta.

aurinkoa_jarvella

Torstai, 22. tammikuuta

Keittiötoimikunta järjesti tänään aamuhartauden. Se pidettiin poikkeuksellisesti ruokalassa. Saimme aluksi kaakaota ja suklaakeksejä, jotka he olivat tehneet. Hartauden teemana oli lähimmäisenrakkaus ja siinä pohdittiin, kuinka voimme pienilläkin teoilla ilahduttaa lähimmäisiämme. Keittiötoimikunnan tytöt näyttivät siitä hyvää esimerkkiä!

Lounaan jälkeisellä atk-tunnilla teimme portfolioita ja käsittelimme kuvia.

laksyja_2

laksyja

Vapaa-aikaani vietin pelaten lentopalloa ja soittaen pianoa ja urkuja. Osa opiskelijoista istui aulassa tekemässä läksyjä. Jotkut olivat juosseet lumihangessa ja siitä jäi hauskat jäljet hankeen. Tänään oli myös iltahartaus, jonka jälkeen jäimme hetkeksi laulamaan auditorioon.

Perjantai, 23. tammikuuta

Tämänaamuisilla kuvaviestinnän tunneilla suunnittelimme seuramerkkejä talvipäiville. Sen jälkeen menimme siivoamaan solujamme.

Illalla valmistelimme päärakennusta hyvään kuntoon huomista vanhempainpäivää varten. Aulaan pystytimme näyttelyä vanhempiemme hääkuvista, joita olimme tuoneet kotoa teemaviikolle.

Lauantai, 24. tammikuuta

Koulua oli normaalisti lounaaseen asti, jolloin vanhemmat saapuivat vieraiksemme.

kotivaenpaivana

Yhteisen ohjelman aluksi kuoro esitti pari laulua ja muutamat tytöt soittivat ”Maan korvessa kulkevi lapsosen tie” pianolla, huilulla ja viululla. Anna piti opiskelijan puheenvuoron ja kertoi vanhemmille opistokuulumisia.

salissa

kuoro_kotivaelle_2

Ohjelmassa oli pari luentoa ja alustusta, joiden pohjalta keskusteltiin. Vanhemmat pääsivät tutustumaan myös hääkuvanäyttelyyn ja taidetalolla olevaan elämänkaariaiheiseen tilataideteokseen.

Illalla vanhempien lähdettyä oli tyttöjen ilta liikuntasalissa. Leikimme, lauloimme, söimme ja nauroimme. Osa tytöistä kävi myös saunassa illan aikana. Suurin osa jäi saliin yöksi. Meillä oli hyviä esityksiä ja keskusteluja, ja tunnelma oli mahtava.

tyttojeniltaporukka

herkkutarjoukset

Sunnuntai, 25. tammikuuta

Heräsin puoli yhdentoista aikaan, menin aamupalalle, ja sen jälkeen autoin liikuntasalin siivoamisessa tyttöjenillan sotkuista.

Yhdeltä kokoonnuimme saliin ja leikimme ”vanhoja” leikkejä, kuten lentävää hollantilaista, peiliä ja väriä. Vaikka kaikki eivät innostuneetkaan leikeistä, olivat he silti mukana salissa.

Ruoan jälkeen laitettiin sali seurakuntoon. Sali tuli täyteen ihmisiä, ja aulassakin istui joitakin. Oli mukavaa vaihtelua, kun seurat olivat opistolla.

Maanantai, 26. tammikuuta

nallet_mukana

lapsuuskuvat_kiinniTänään alkoi elämänkaariviikko, ja ensimmäiseksi vietimme lapsuuspäivää. Olimme kämppäkavereiden kanssa sopineet, että tänään pukeudutaan ”lapsellisesti”, ja moni meistä laittoi hiukset sievästi saparoille.

Kaisla piti päivänavauksen, jossa kertoi perheestään ja uskovaisen kodin kasvatuksesta. Olemme Kaislan kanssa erilaisista perheistä, niin oli mielenkiintoista kuunnella ja vähän vertailla omia kokemuksia Kaislan perheen käytäntöihin.

Seuraavaksi nähtiin video Ainolotan lapsuudesta. Videon jälkeen saimme paperit ja kynät. Maikki näytti meille 20 lapsuuskuvaa opistolaisista ja muutaman henkilökunnastakin, ja meidän tehtävänä oli tunnistaa, kuka kukin on. Sitten vaihdettiin vastauslaput ja oli tarkistuksen vuoro. Maikki näytti vielä kuvan kerrallaan, ja se joka oli kuvassa, nousi ylös. Lopuksi nähtiin vielä Martan lapsuusvideo. Tunnelma auditoriossa oli korkealla koko aamupäivän ajan.

Ruoan (nakit, perunamuusi + piltti) jälkeen monet opistolaiset lukivat kirjoittamiaan lapsuusmuistoja, ja samalla nähtiin heidän lapsuuskuviaan. Saatiin kuulla monia hellyttäviä kertomuksia.

lapsuuskuva

lapsuuskuvien_aarella

Leikimme vielä joitakin leikkejä salissa, ja illalla menimme porukalla ulos vuorenvalloitusta. Oli hauska leikkiä lumessa ihan kunnolla, eikä meille lapsosille suurempia vahinkojakaan sattunut.

Tiistai, 27. tammikuuta

Nuoruuspäivä alkoi Päivin koskettavalla päivänavauksella. Sitten haimme kotitalousluokasta kakkupohjan ja tarvikkeita kakun koristeluun ja kortintekoon. Tarkoituksena oli järjestää Suville 18-vuotissynttärit. Ryhmittäin menimme soluihin, täytimme ja koristelimme kakun ja teimme kortin. Valmis kakku vietiin kotitalousluokkaan odottamaan juhlia.

kakuntekoa

kakuntekijoita

kakku

Lounaaksi söimme hampurilaisia. Keskipäivällä meille luettiin alustukseksi otteita teksteistä, joita olimme aikaisemmin kirjoittaneet. Keskustelunaiheena olivat nuoruuden kipeät kysymykset. Paljon puhuttiin esimerkiksi itsetunnosta. Kuulimme todella mielenkiintoisia ja kipeitäkin puheenvuoroja.

onnittelijat_1

Suvin syntymäpäivää juhlittiin ruokalassa. Jokainen ryhmä esitteli tekemänsä kakun ja kortin. Sitten oli joitakin ohjelmanumeroita, kuten linjakavereiden laulu ja solukavereiden puhe.

kortti

onnittelija_3

onnittelijat_2

onnittelulaulu_2

Synttäreiden jälkeen kokoonnuimme taas auditorioon ja keskustelimme aiheesta seurustelu ja seksuaalisuus. Asiaa olisi vielä riittänyt, mutta aika loppui kesken. Henkilökunta on kuitenkin luvannut, että jatketaan aiheen käsittelyä myöhemmin eli järjestetään uusi keskustelutilaisuus.

audotoriossa_2

Monet lähtivät kylälle jääkiekkokerhoon, ja minä muutamien kavereideni kanssa menin katsomaan sitä. Pääsimme jäähallille Anteron kyydillä. Ensiksi jääkiekkokerholaiset muodostivat kaksi joukkuetta ja pelasivat vastakkain. Tauon jälkeen osa kerholaisista lähti opistolle ja jääkiekkojoukkueessa olevat kävivät laittamassa pelipaidat päälle, koska pelasivat vielä ranualaisia nuoria vastaan. Kannustajia oli vähän, mutta tunnelma oli silti aika korkealla.

Pelin jälkeen kävelin ihanan ystävän kanssa opistolle ja juttelimme monenlaista. Juttua olisi ollut enemmänkin, mutta kun oltiin opistolla, kello oli jo niin paljon, että oli nukkumaanmenoaika.

Keskiviikko, 28. tammikuuta

lapsiparat

kasvattajat

Aikuisuuspäivä alkoi Tuulin ja Jarin näytelmällä ”Kasvatuspulmia”. Siitä siirryttiin ryhmissä tekemään omia näytelmiä. Suunnittelu oli todella hauskaa, ja oli sitten mukava nähdä, mitä kaikkea muut olivat keksineet. Yleinen teema oli jonkinlainen kaaos ja hallinnan puute. Ehkä nuorten näkemys aikuisten elämästä on stressin ja kiireen täyteinen? Näytelmät olivat kuitenkin hauskoja, ja niistä huomasi, että aikuisten elämän ongelmiin suhtauduttiin huumorilla ja kärjistäen. On myös tärkeä ymmärtää, että siihen todella liittyy monenlaista vastuuta ja vaikeutta, vaikkei se tietenkään ole koko totuus.

Lounaan jälkeen oli taas aikuisten vuoro. Olimme laatineet heille kysymyksiä aikuisuuteen liittyen. Itse olin vähän huonovointinen, joten menin soluun lepäämään. Harmitti, etten päässyt kuulemaan aikuisten kokemuksia. Minullakin ”aikuisen elämä” alkaa olla jo yllättävän lähellä. Kuulin kuitenkin kavereilta joitakin asioita, mitä oli noussut esille. ”Mistä olette saaneet tuollaisen varmuuden itseenne, vai onko se ollut teillä aina?” joku oli kysynyt. ”Miten te jaksatte tehdä samaa työtä monta vuotta peräkkäin?” ”Kyllästyykö aviopuolisoon?” ”Missä asioissa elämä on muuttunut paremmaksi, kun olet tullut vanhemmaksi?”

Kuorokin jäi minulla tänään väliin, sillä olin ollut sairaana ja minulla oli edelleen ääni painuksissa. Kuoro-cd:n äänitykseen on aikaa enää reilu kuukausi. Vähän jännittää, kuinka se onnistuu. Olen kuitenkin luottavainen, että yhdessä pystymme siihen, kun kaikki ovat täysillä mukana. En voi tosin kehuskella omalla panoksellani, kun tänäänkin olin pois harjoituksista… Mutta kunhan olen taas kunnossa, uskon että siihenkin on uutta intoa.

Torstai, 29. tammikuuta

Amerikkalainen Erica aloitti vanhuuspäivän kertomalla omista isovanhemmistaan sekä muista vanhuksista, joiden kanssa oli ollut tekemisissä. Siitä sitten jatkettiin muistoilla ja kokemuksilla. Joku oli käynyt kävelyttämässä vanhuksia; joku oli ilahduttanut heitä laululla tai pianonsoitolla; joku oli hieman järkyttynyt mentyään työharjoitteluun vanhainkotiin. Vanhusten parissa oli myös viihdytty ja opittu paljon.

puheenvuoro_auditoriossa

Lounaan jälkeen saatiin sitten vieraita eli päästiin haastattelemaan ranualaisia vanhuksia. Mukavasti vierähti aika, ja oli tosi mielenkiintoista kuunnella heidän tarinoitaan.

teuvo

vanhuspaivana_aulassa

vanhuspaiva_4

Kahvin jälkeen ohjelmassa oli rekiajelua hevosella sekä kisailua ulkona. Oli sopiva ilma, ei liian kylmä muttei loskainenkaan. Ja lunta oli paljon!

hepat

hevoskyytia_4

kytilaiset

kyytilaiset

kasikadessa

ukonkantokisa

uppuroiden

Illalla klo 19 oltiinkin jo elämänkaaren päätepisteessä ja alkoi kuolemakeskustelu. Monet kertoivat läheistensä kuolemasta, ja oli hyvin pysäyttävää kuulla niitä kertomuksia. Auditoriossa oli varmaan hiljaisempaa kuin siellä koskaan aikaisemmin on ollut. Se oli samaan aikaan sekä hienoa että surullista.

Iltapalalla osa ihmisistä oli vielä hyvin hiljaisia ja lähes kaikista kyllä huomasi, että ajatukset olivat vielä edellisissä keskusteluissa.

Perjantai, 30. tammikuuta

Aamulla teemaviikon koontitunnilla näimme videon viikosta ja kirjoitimme palautetta. Ennen viikonloppulomalle lähtöä kuulimme vielä muutamia otteita siitä, mitä viikolla oli koettu ja opittu:

”Koin vahvaa turvallisuuden tunnetta keskustelujen aikana. Yhteinen tekeminen koko porukalla oli huikeaa!” ”Opin yhä vahvemmin omakohtaisen uskon merkityksen ja asioista keskustelun tärkeyden.” ”Itsestäni opin uusia puolia, ja opin myös tuntemaan toisia ihmisiä.” ”Opin, ettei voi aina tietää, millainen toisen tilanne on.” ”Opin arvostamaan eri-ikäisiä ihmisiä.” ”Joka aamu jaksoin nousta ylös aikaisin ja osallistua kaikkeen.”

hyppaamaisillaan

hangessa

lumessa

 

Comments are closed.