24.3.-1.4.2015

paivakirja_2014_2015

Tiistai, 24. maaliskuuta

Minulla oli hieman pitempi viikonloppuloma, kun sain viettää yhden lisäpäivän kotopuolessa. Me ”etelässä” asuvat emme nimittäin palanneet tavalliseen tapaan Ranualle vaan matkasimme Reisjärven opistolle, jonne kokoontuivat kaikki kolme kristillistä kansanopistoa. Tällaista ei ole kuulemma tapahtunut moneen vuoteen!

jakisfanit_3

Vierailun olennainen kohta oli jääkiekkoturnaus, jossa opistojen jääkiekkojoukkueet pelasivat vastakkain. Ranuan Biisonit taistelivat urheasti ja nousivat Jämsän Wilttiketjua vastaan lähes tasoihin, mutta aika loppui juuri ja juuri kesken. Kamppailu oli jännittävä ja loppujen lopuksi hyvin tasaväkinen.

jakis_fanit_2

Biisonit pelasivat heti toisen pelin Reisjärven Pink Pantherseja vastaan. Kahden maalin johto suli yhtäkkiä, ja Pink Panthersit tekivät kuusi maalia. Viimeisen pelin pelasivat Wilttiketju ja Pink Panthers, ja siinä Reisjärven joukkue vei voiton.

jakis_1

Pelien päätyttyä palasimme Reisjärven opistolle, jossa opistolaisilla oli yhteinen tilaisuus. Se aloitettiin kertomalla opistojen kuulumisia. Opistojen kuorot esiintyivät myös. Se oli hieman hankalaa, kun jokainen oli jo tainnut käyttää äänensä kannustaessaan kiekkojoukkueita.

ranua_kuoro

quntelee_3

Rehtorimme piti mielenkiintoisen alustuksen aiheesta ”Rakkaus”, minkä jälkeen keskustelimme aiheesta parikymmenentä minuuttia. Sitten piti mennä syömään päivällinen ja sen jälkeen astua bussiin, ja kohta olimmekin jo matkalla kohti Ranuaa. Kuusi tuntia oli mennyt tosi nopeasti, eikä siinä loppujen lopuksi ollut kovinkaan paljon aikaa oleskella muiden opistojen kanssa.

quntelee_2

Keskiviikko, 25. maaliskuuta

Kansainvälisyysteemapäivät alkoivat varsin mukavissa merkeissä. Kun saavuimme niin myöhään Reisjärveltä edellisiltana, saimme nukkua hieman pitempään. Minulla oli opistovuoteni viimeinen tiskivuoro! Kyllä siinä kävi mielessä, että nyt on tämäkin kokonaan ohi. Lopun alun tuntua…

boys

Amerikkalaisopiskelijat kertoivat elämästään Amerikassa, keskittyen kukin omaan aihealueeseensa. Nora kertoi monista eri työpaikoistaan, Emily kertoi perheestään ja perheenjäsenten yhteisistä harrastuksista, Amber kertoi joulusta, Erica seuroissa käymisestä, Nicholas yleisesti Saskatoonista ja Jack yksityiskohtaisesti elämästään Cokatossa. Kaikki nämä olivat mielenkiintoisia kuunnella!

roadtripping

yleisoa

Seuraavaksi oli suomalaisten vuoro. Kasper piti mukavan esitelmän lapsuuselämästään Espanjassa. Hän muisteli monia kokemuksiaan ja kertoi myös Espanjan kulttuurista. On se jännä maa…

Martta muisteli perheensä elämää Englannissa kuvin ja kertoen. Myös Miko kertoi lyhyesti Englannissa asumisesta. Kummankin perheet asuivat Englannissa kymmenen kuukautta. Siinäkin maassa on omat erikoisuutensa, niin kuin joka maassa.

kuvaesitys

Esitysten jälkeen opistolaiset lähtivät kotaan kahville ja leikkimään amerikkalaisten johdolla lipunryöstöä ja muita ulkoleikkejä.

ulkoleikit

ulkoleikit_2

Torstai, 26. maaliskuuta

Torstaina SPR:n vastaanottokeskuksesta saapui opistolle nelisenkymmentä turvapaikanhakijaa. Heitä oli monista eri maista kuten Ukrainasta, Irakista, Syyriasta ja Kamerunista.

kuvaaja

Auditoriossa oli yhteistä ohjelmaa, ja väliajoilla pelattiin ja leikittiin salissa ja aulassa. Opistolaisia hieman ujostutti puhua vanhemmille vieraille, mutta pienten lasten kanssa leikkiessä aika vierähti sukkelaan.

pelopoika

Suomalaisesta jäykkyydestä ei kyllä ollut jälkeäkään silloin, kun elefanttikulkue lähti marssimaan pitkin opiston tiloja! Kaikenikäisiä vieraita liittyi marssiin mukaan.

lapsyt

elehvantit_marssi_nain

Vieraat myös kiertelivät ympäri opistoa neljässä työpisteessä. Taidetalolla he osallistuivat opistolaisten kanssa pikapiirrosten tekemiseen. Teknisen työn luokassa he seurasivat hopeakorujen ja muiden käsitöiden tekoa. Tekstiililuokassa halukkaat saivat kokeilla maton kutomista kangaspuilla, ja radiostudiossa muutamat lauloivat tai lähtivät pieneen haastatteluun.

taidetta

Kahvin jälkeen vieraat kiittelivät ja hyvästelivät ja lähtivät bussillaan paluumatkalle.

Illalla kuului radiosta vuoden viimeinen viestintälinjalaisten radiolähetys opistolaisille ja kyläläisille. Aluksi haastateltiin muutamia nuoria ystävyys- ja opiskeluaiheista. Rakkausaihetta käsiteltiin lukemalla joidenkin avioliitossa olevien kertomuksia tulevaan puolisoon tutustumisesta ja seurustelun aloittamisesta. Ohjelman lopuksi oli suora tietokilpailu. Kahdeksan opistolaista oli muodostanut kaksi joukkuetta, jotka kilpailivat keskenään. Tunnelma studiossa oli tietysti hieman jännittynyt mutta samalla myös tosi hupaisa. Pienet mokailut eivät pilanneet lähetystä vaan tekivät ohjelmasta inhimillisen.

Opistolle saapui tänään neljä puhujaa Amerikasta. Iltahartauden paikalla oli seurapuhe, jota saapui kuuntelemaan myös joitakin ranualaisia. Toinen puhuja puhui englanniksi ja toinen käänsi suomeksi. Torstai oli oikea vieraiden päivä!

Perjantai, 27. maaliskuuta

llc_1

Viimeinen kansainvälisyysteemapäivä käynnistyi auditoriossa heti aamusta, kun amerikkalaiset puhujat kertoivat LLC:n historiasta ja toiminnasta. Kuuntelin erittäin kiinnostuneena heidän puheitaan. Erityisesti kertomukset lähetysmatkoista olivat hyvin mielenkiintoisia, ja tunnit vierähtivät nopeasti yksi toisensa jälkeen. Kuulimme lyhyesti myös amerikkalaisesta koulujärjestelmästä, joka sekin oli mielenkiintoinen ja antoi paljon ajateltavaa. Istuimme auditoriossa aina yhteentoista saakka, kunnes oli lounaan aika.

Käväisimme lounaalla, jonka jälkeen palasimme auditorioon kuulemaan SRK:n toiminnasta Suomessa ja maailmalla. Näimme myös videon lähetysmatkasta Afrikkaan.

Päiväkahvin jälkeen päivä jatkui normaalisti lukujärjestyksen mukaan. Minulla oli kuvaviestintää, ja vietin tunnit suurimmaksi osaksi ulkona kuvaten opiston rakennuksia. Meillä on projektina tehdä uusi opiston esittelyvideo. Sää oli erittäin otollinen videokuvaamiseen; aurinko paistoi syvän siniseltä ja pilvettömältä taivaalta.

Lauantai, 28. maaliskuuta

Tänään iltapäivällä oli paljon mainostettu ja etukäteen ihmetelty keittiötoimikunnan yllätysohjelma. Mitä se voisi olla? Ehkä pääsiäismunien etsimistä?

Aamulla meitä muistutettiin, että ennen kahvia pitää kaikkien mennä soluihin ja odottaa siellä. Näin tehtiin, ja noin kolmelta alkoi kaiuttimista kuulua kuulutuksia: ”Bisnesluokka portille se ja se …” Lähdimme päärakennukseen, jossa jokaiselle annettiin heti sisään tullessa lentolippu! Siinä luki RakroAir, Ranualta Pariisiin.

boarding

Odotin jonossa. Kun pääsin aulaan, tajusin, etten ollutkaan ihan tavallisessa opistossa. Sinne oli pystytetty turvaturkastus. Kioskissa luki TAX FREE, ja salin ovissa oli kylttejä, joissa luki GATE 8 ja GATE 9. Aulan ilmoitustaululla oli lentoaikataulu. Kaikki olivat innoissaan. Tuntui siltä kuin oikeasti olisin lentokentällä!

monitoring

turvatarkastus

palveluun_valmiina

Vähän ajan kuluttua saimme mennä saliin. Sinne oli järjestetty penkit kuin lentokoneessa, ja kaikki menivät istumaan sille paikalle, mikä numero lipussa luki. Kapteeni Ervasti esittäytyi ja toivotti meidät tervetulleiksi lennolle. Keittiötoimikunnan tytöt olivat lentoemäntinä. Lentomatkan aikana meille tarjoiltiin patongit sekä toisella kerralla suklaaleivokset ja kahvi.

kiitorata

lentoemanta_4

Salin edessä valkokankaalla näkyi videoita Hongkongista, Ukrainasta ja Pariisista, sillä lensimme Pariisiin Hongkongin ja Ukrainan kautta. Kun lensimme Ukrainan yli, konettamme ”pommitettiin”, mutta onneksi vain siipeen tuli pieni osuma. Pääsimme onnellisesti perille Pariisiin.

lentoevaat

Se oli hauska iltapäivä – niin kiva se yllätys oli! Kiitos, keittiötoimikuntalaiset!

Sunnuntai, 29. maaliskuuta

Tänään oli aika tavallinen sunnuntai. Iltapäivällä oli lentopallopelejä. Pelasimme joukkueemme kanssa kuusi peliä ja voitimme neljä niistä – jes!

Päivällisen jälkeen oli seuroihinmenoaika. Minua väsytti hirveästi, ja tuntui vähän siltä kuin olisin tullut sairaaksi, ja niin jäin opistolle kuuntelemaan netin kautta seurat Oulusta. Nyt menen aikaisin nukkumaan ja toivon, että olen kunnossa huomenna, kun on laskettelureissu!

Monday, March 30

We went skiing at Iso-Syöte today. It was super fun! Some skied, and others snowboarded. A couple people went snowshoeing or otherwise enjoyed the beautiful landscape – because it certainly was gorgeous! It was breathtaking standing at the top of the hill, looking down at the snowy, wooded land below.

Menimme laskettelemaan Isolle-Syötteelle. Oli tosi hauskaa! Jotkut laskivat suksilla ja toiset lumilaudoilla. Muutamat lumikenkäilivät tai muuten nauttivat kauniista ympäristöstä – se todella oli upea! Oli henkeäsalpaavaa seisoa tunturin huipulla ja katsella lumista metsää alhaalla.

laskua

I went downhill skiing for only the second time in my life today, so I didn’t go down any super hard trails. It was great to ski, though, despite the fact that I have not skied much before! It was also cool to watch more skilled opistolainens go down the slopes. Boy, can some people ski and snowboard! I saw one fellow student do a backflip right next to the ski lift as I was going up, and saw some others flying through the woods. What a fun experience it was!

Minä laskettelin tänään toista kertaa elämässäni, joten en mennyt alas mitään tosi vaikeaa reittiä. Oli kuitenkin mahtava laskea. Oli myös jännä katsella, kun taitavammat opistolaiset tulivat alas rinteitä. Voi pojat, miten jotkut osaavat laskea! Näin yhden opistokaverin tekevän backflipin aivan hissin vieressä, kun olin menossa ylös, ja näin toisten lentävän metsän läpi. Se oli mahtavaa!

I also spent some time in the afternoon with a friend who had a rough landing off of a jump. She had to rest for a little while, so we hung out and roasted makkara. We chatted about how nice it was to have American ministers here over the weekend and how amazing it is that believers have the same faith, whether in Finland, America, or elsewhere, even if the language and culture are different.

Iltapäivällä vietin aikaa ystäväni kanssa, joka oli kaatunut hyppyrissä. Hänen täytyi vähän levätä, ja niinpä me kuljeskelimme siellä ja täällä ja paistoimme makkaraa. Juttelimme, kuinka mukava oli kun amerikkalaiset puhujat olivat opistolla viikonloppuna ja kuinka ihmeellistä on, että meillä on sama usko, olemmepa Suomesta, Amerikasta tai muualta, vaikka kieli ja kulttuuri ovat erilaisia.

In the evening, we had a little birthday party in our solu for a few students who had birthdays in March. In the evening, we sang a few songs of Zion (in English) before we headed off to bed.

Illalla meillä oli solussa pieni synttärijuhla niille, joilla oli syntymäpäivä maaliskuussa. Lauloimme myös joitakin Siionin lauluja (englanniksi) ennen nukkumaanmenoa.

Tiistai, 31. maaliskuuta

paasiaiskukkia_1

Nyt on hiljainen viikko. Tänä iltana opistolaiset lähtivät kirkkoon. Olin mukana kuorossa siellä. Siinä kuorossa oli joitakin ranualaisia aikuisia ja viisi meitä opistolaista. Johtajana oli Ranuan uusi kanttori, joka on Sloveniasta. Olimme harjoitelleet vain muutaman kerran ennen tätä tilaisuutta, ja sovitukset olivat vähän monimutkaisia, niin oli vähän jännittävää esittää jo silloin. Oli se kuitenkin hyvä kokemus, ja olen iloinen, että päätin osallistua siihen! Minun mielestäni on aina kivaa harjoitella muiden kanssa, jotka myös harrastavat musiikkia.

Keskiviikko, 1. huhtikuuta

Lumet ovat sulaneet ja kaikki on vihreää. APRILLIA! Huhtikuu on saapunut, mutta täällä on vielä paljon lunta ja lisää sataa!

Tänään lähdimme pääsiäislomalle. Yhteisellä tunnilla ennen lähtöä kuuntelimme suomeksi lauletun Matteus-passion ja katsoimme maalauksia pääsiäisajan tapahtumista. Sitten oli päätöshartaus.

paasiaiskukkia_2

Loman jälkeen on vain seitsemän viikkoa meidän opistovuottamme. Uskon, että niistä viikoista tulee vielä mahtavia!

 

Comments are closed.