29.9.-10.10.

Maanantai, 29. syyskuutapaivakirja_2014_2015

Olipa tosi mukava käydä pitkästä aikaa kotona! Oli myös mukava esitellä kotikaupunkia ja sen merellisiä maisemia mukana olleille opistokavereille.

merenrannalla

Paluumatka alkoi jo sunnuntaina ajomatkalla Haapavedelle. Maanantaina pidimme siellä alakoulun kuudennelle luokalle neljän tunnin ”oppituokion” videoprojektin eri vaiheista: suunnittelusta, kuvaamisesta ja editoinnista. Oli hienoa nähdä oppilaiden innokkuus ja hurjaa vauhtia valmistuvat videot. Aiheesta ’hyvät tavat’ sai yllättävän erilaisia videoita.

Päivän päätteeksi matka kohti opistoa jatkui. Matka kului rattoisasti tovereiden kanssa. Saavuimme opistolle aika myöhään. Näimme ”pitkästä aikaa” rakkaita ystäviämme, ja ilo oli ylimmillään! Tänne on aina ollut mukava palata.

Tiistai, 30. syyskuuta

Uusi kahden viikon jakso käynnistyi lukujärjestyksen mukaisesti: kenellä muotoilua, kenellä matikkaa, kenellä kotitaloutta…

rinkuloita_4

rinkuloita_taytettyna

resehti_1

Minulle tiistai oli hyvin hiljainen päivä. Olo oli jotenkin poissaoleva, ja vietin aikaa paljon omassa solussani. Oloni johtui todennäköisesti pitkälti väsymyksestä.

Illalla Miekkalassa oli isot synttärijuhlat – juhlittiin Olivian 18-vuotispäivää. Solussa oli väkeä erittäin paljon! Harmitti, että olostani johtuen en osannut ottaa kaikkea iloa irti. Lähdin juhlista kuitenkin viimeisten joukossa, ja soluun päästyäni menin aika nopeasti nukkumaan toivoen, että seuraava päivä olisi jälleen yksi niistä mukavammista päivistä.

syksyntaivastummenee

Keskiviikko, 1. lokakuuta

Viikon täysinäisin päivä alkoi vähemmän menestyksekkäästi, kun myöhästyin aamun tunnilta kymmenen minuuttia. Onneksi heräsin ystäväni puhelinsoittoon ja kiirehdin nopeasti tunnille. Viestintälinjan perusopetuksessa harjoittelimme erilaisten tunnetilojen esilletuomista yhden lauseen muodossa, eli sanottiin ”Mitä sinä täällä teet?” masentuneena, yllättyneenä, halveksivasti ja niin edelleen. Pidin harjoituksesta erittäin paljon, ja ilmeisesti muutkin linjalaiset. Kuinka helposti äänensävy saakin lauseen tuntumaan aivan erilaiselta!

lenkille

Keskiviikon arkeen tuli muutoksia, kun kahvitauon jälkeen alkoi Opistorun. Lähes kaikki opistolaiset joko kävelivät tai juoksivat Ranuan kirkon kohdalle ja takaisin. Matkaa tuli noin 8 kilometriä. Itse otin homman ”tosissaan” ja maaliin päästyäni kyllä tuntuikin siltä! En tiedä olisinko juossut niin lujaa, ellei kilpakumppani takanani olisi pakottanut. Eihän häntä ohitse saattanut päästää. Pienen urheilusuorituksen jälkeen ruoka maistui erittäin hyvältä.

ratiostutiossa

Päivällisen jälkeen ohjelma ei ollut suinkaan ohi, vaan oli tämän syksyn ensimmäisen opistoradiolähetyksen aika. Pidimme pienen opetustuokion seuralähetyksen toiminnoista, ja kello kuusi lähetys lähti pyörimään. Olivia toimi juontajana ja minä toimin äänitarkkailijana. Välitimme kuulijoille viime sunnuntain kaksi seurapuhetta. Homma oli mielekästä, enkä meinaa malttaa odottaa, että alamme tekemään ”monimutkaisempia” ohjelmia.

Torstai, 2. lokakuuta

Aamun tunneilla viimeistelimme ”äänimaailma”-tehtävämme. Tarkoituksena oli luoda erinäisistä äänileikkeistä kokonaisuus, josta kuulija käsittää, missä ollaan. Minun ja parini äänimaailman aiheena oli kirjasto. Kuuntelimme myös muutaman opistotunnariehdokkaan, joista parhaat sitten kuuluvat Opistoradiossa.

kirjastoryhma

Liikuntatunnit jäivät minulta tänään väliin, sillä eilinen juoksutempaus kostautui selkäkipuna. Harmitti kovasti, mutta koin parhaaksi etten rasittaisi sitä pahemmin. Suuri osa päivästä menikin omassa solussa selkää lepuuttaessa.

Iltahartauden jälkeen pidimme synttärit kolmelle opistolaiselle. Mukavaa aikaa mukavien ihmisten kanssa. Kun oli aika siirtyä takaisin omiin soluihin, Porilan pojat kerääntyivät minun ja Samuelin huoneeseen juttelemaan monista asioista. Sekin oli erittäin mukavaa, mutta ikävä kyllä väsymys lopulta voitti ja nukahdin kesken keskustelun. Muistan kuitenkin puheen aiheena olleen Knalli ja sateenvarjo!

Perjantai, 3. lokakuuta

Perjantaiksi kansainvälisyystoimikunta oli kehitellyt ”English Dayn”, eli koko opiston väki pyrki puhumaan mahdollisimman paljon englannin kielellä. Teemaa tukien Nicholas piti aamuhartautensa englanniksi ja minä olin tulkkaamassa puheen suomeksi. Puheen johdannoksi lauloimme Siionin laulun 192 kaksi ensimmäistä säkeistöä suomeksi ja puheen jälkeen kaksi viimeistä englanniksi. Nicholaksen aamuhartaus käsitteli ahdistusta ja liiallista huolehtimista ja kuinka niiden ei pitäisi antaa hallita elämää. Nicholas luki myös sopivan Raamatun kohdan ajatustensa tueksi. Puhe oli mielestäni erittäin hyvä.

havaroimassa_2

haravoimassa

Perjantain tapaan siivosimme jälleen solut, ja tällä kertaa pääsimme myös haravoimaan syksyn pudottamia lehtiä pois.

Oppitunteja riitti viiteen saakka, ja heti päivällisen jälkeen lähti poikia Ranuan urheiluhallille sählyturnaukseen. Moni meni sinne myös katsomaan pelejä.

sahlya_5

sahlya_3

Itse en jäänyt viikonlopuksi opistolle, sillä lähdin viettämään ystäväni ”polttareita”. Sisäviikonlopulle oli suunniteltu kaikkea kivaa. Toisaalta harmitti, etten päässyt olemaan osallisena siitä hauskanpidosta, mutta lähdin kuitenkin hyvillä mielin kohti Jyväskylää. Päiväkirjavuoron jätin seuraavalle…

Lauantai, 4. lokakuuta

kirjoituskoneilla

Aamulla heräsimme normaalisti tunneille. Englannin ja ATK:n jälkeen minulla oli neljä kuvaviestinnän tuntia, joiden aikana opettelimme kuvanmuokkausta.

Lauantai-illan vietto alkoi soluvierailuilla. Meidän solumme vieraili Miekkalassa. Miekkalan tytöt olivat laittaneet kynttilöitä palamaan ja laulut soimaan. Oli ihana mennä vierailulle, kun solun väki otti meidät vastaan lämpimästi ja toivotti tervetulleeksi. Mukana illassa olivat myös erityislinjalaiset Timo ja Espe. Illan aikana ehdimme jutella ja leikkiä päivämiestä sekä amerikkalaisilta opittua rinkileikkiä.

Vierailun jälkeen ruokalassa oli herkullinen pizza-limukka-iltapala ja sitten vielä iltakylä aulassa. Oli mukava laulaa porukalla aulaan tuodun pianon ympärillä.  Ja mukavan yhdessäolon keskeltä ei tietenkään millään olisi malttanut lähteä omaan soluun nukkumaan.

Sunnuntai, 5. lokakuuta

Sunnuntaina saimmekin nukkua pitkään, ja kun sitten herättiin, oli salissa sählyturnaus ja sinne piti tietenkin mennä kannustamaan. Ruoan jälkeen menimme oman solun voimin pianoluokkaan soittamaan ja laulamaan.

Viideltä oli seurat opiston salissa. Seuraväkeä tuli paljon, ja sali täyttyi nopsaan. Osa jo haki ruokalasta tuoleja aulaan, kun saliin ei enää mahtunut. Itse kuuntelin puheet Hyöteikössä, jossa oli muutama muukin, jotka eivät mahtuneet saliin.

Seurojen jälkeen vietimme iltaa omassa solussa ja meillä kävi vieraita.

Maanantai, 6. lokakuuta

oppitunnilla_9

opetunnilla_2

Maanantaina ei millään olisi jaksanut nousta, mutta lopulta oli pakko, ettei myöhästynyt enkun tunnilta. Hyppytunnilla oli pakko mennä taas soluun nukkumaan.

Pitkin päivää väsytti vielä niin paljon, ettei oikein muuta jaksanut kuin istua pienellä porukalla jossakin solussa. Iltapäivällä meidän solussa kävi pari vierasta ja mekin kävimme vierailulla Hyöteikössä. Iltapalan jälkeen katsoimme hetken ranualaisten lentopallovuoroa, ja sieltä sitten lähdimme omaan soluun rauhoittumaan.

tummuva_taivas

Tiistai, 7. lokakuuta

Tavallista rataa…

oppitunnilla_6

keittiotoissa_2

korteilla_2

Keskiviikko, 8. lokakuuta

Koulupäiväni alkoi neljällä viestinnän tunnilla. Kahdella ensimmäisellä käytiin läpi juonto- ja radiohommia, ja seuraavilla tunneilla oli pantomiimiharjoituksia. Kun kuulin edellisen tunnin lopussa, että meillä on niitä, minua pelotti hirveästi mennä esittämään, mutta tunnilla olikin aivan huippua! Oli mukava esittää, kun ei enää jännittänyt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

nuotit_3

Kuorotunneilla oli tänään vähän poikkeuksellista ohjelmaa. Kuoro nimittäin esiintyi aulassa henkilökunnalle, ja oli siinä oppilaitakin kuuntelemassa. Itse en vain voinut kunnolla osallistua, kun minulla oli ääni painuksissa.

Torstai, 9. lokakuuta

Tänään minulla oli muun muassa psykologiaa. Iltapäivän oppituntien tilalla auditoriossa oli keskustelutilaisuus, jossa keskusteltiin oppilaiden esittämistä kysymyksistä uskonasioihin liittyen. Tilaisuus oli mielenkiintoinen, ja niitä kyllä voisi olla useamminkin.

kotatulilla

kotakokit

joulukorttimainos1Päivällisen jälkeen moni vietti kodalla viimeistä yhteistä iltaa ennen syyslomaa. Oli myös monenlaista muuta säpinää, opintomatkan rahankeruuseen liittyvää ja muuta sellaista. Itse menin soluun pakkaamaan tavaroita huomista lähtöä varten. On mukava lähteä lomalle kotiin, mutta niin pitkän loman aikana ehtii varmasti tulla myös ikävä opistoa ja opistolaisia.

kamppaanjuoksu

Tuntuu hurjalta ajatella, miten nopeasti syksy on kulunut. Neljäsosa opistovuodesta on jo takanapäin!

 

Comments are closed.