19.-29.8.2014

Tiistai, 19. elokuutapaivakirja_2014_2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elokuisena tiistaiaamuna opistolle alkoi virrata ihmisiä eri puolilta Suomea ja ihan USA:ta ja Kanadaa myöten viettämään vuotta uusien ihmisten ja uusien asioiden parissa. Niin tulin myös minä. Jännityksen huomasi lähes kaikista. Katseltiin ympärille, näkyisikö ketään tuttua. Saatuamme avaimet menimme kämppiimme viemään tavaroita. Täällä asuisimme siis kevääseen asti!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aloitustilaisuudessa rehtori piti puheen ja henkilökunta esittäytyi. Kuulimme myös muutaman henkilökunnan jäsenen ajatuksia omasta opistovuodestaan. Heille olivat jääneet elävästi mieleen erityisesti aamuhartaudet ja keskustelut. He myös antoivat vinkkejä meille tuleville opistonuorille, esimerkkinä muun muassa aktiivinen osallistuminen järjestettyyn ohjelmaan.

HK laulu2T

Päivä päättyi tutustumisiltaan. Siellä henkilökunta lauloi omatekoisen laulun meille nuorille. Leikimme monenlaisia ryhmäytymisleikkejä. Illan tavoitteena oli nostaa yhteishenkeä ja tutustua toinen toisiimme. Pitkän ja paljon uusia asioita sisältäneen päivän jälkeen olikin sitten aika lähteä yölevolle.

Keskiviikko, 20. elokuuta

Keskiviikkoaamuna heräilimme ensimmäiseen aamuun opistokodissamme. Päivä alkoi opettajamme Tuulin pitämällä aamuhartaudella. Sen jälkeen pääsimme suunnistelemaan ympäri opistoa erilaisilla pisteillä. Niissä meille kerrottiin talon asioita ja pelisääntöjä. Lounaan jälkeen meille annettiin tehtäväksi kirjoittaa aiheesta ”Opiston alkaessa”. Jokainen sai kirjoittaa tuntojaan, miltä tuntui aloittaa uusi koulu ja millä mielin tuli opistoon.

Lentopallo3web

Opisto-olympialaiset jouduttiin perumaan sateisen sään takia ja sen sijaan henkilökunta pelasi oppilaita vastaan lentopalloa liikuntasalissa. Pelit olivat tasaväkisiä ja voittoja tuli molemmille joukkueille. Myös kannustusjoukot elivät vahvasti hengessä mukana. Päivän päätteeksi menimme kodalle, jossa lauloimme ja paistoimme makkaraa, sekä leikimme pihalla yhteisleikkejä.

Torstai, 21. elokuuta

Torstaina ohjelmassa oli keskustelutuokio linjan vastuuopettajan kanssa. Jokainen kävi vuorollaan haastateltavana. Edellisen päivän kirjoitelmien pohjalta keskusteltiin opistovuoden odotuksista, ja saimme myös kertoa itseämme mietityttävistä asioista.

paneelikeskustelu

Paneelikeskustelussa Tuuli jututti neljää opiskelijaa. Aiheena oli sisäoppilaitoselämän hyvät ja huonot puolet. Hyviä asioita opistossa on paljon. Täällä tutustuu helposti uusiin ihmisiin ja saa heistä ikuisia ystäviä. Myös harrastusmahdollisuuksia löytyy. Mutta ikäviltäkään asioilta ei aina välty, vaikka voimme olla omalta osaltamme estämässä niitä. Paneelissa nousi esiin aiempia kokemuksia kiusaamisesta. Oli liikuttavaa ja puhuttelevaa kuulla, mitä se voi aiheuttaa ihmisessä ja miltä se tuntuu.

Kahvin jälkeen yksilöhaastattelut jatkuivat vielä, ja päivä oli muutenkin paneelia lukuunottamatta vapaamuotoinen. Käytin itse päivän pääasiassa tutustellessa ja oleillessa muiden opistolaisten kanssa.

Illalla ohjelmassa oli soluilta, jossa tavoitteena oli solujen asukkaiden yhteishengen kasvattaminen. Henkilökunta oli huolehtinut meille sinne kahvitarjoilun. Ilta oli mukava, ja solukavereita oppi tuntemaan taas paremmin.

Perjantai, 22. elokuuta

Aamulla auditoriossa oli infotilaisuus siivouksesta, ja sitten siivosimme ensimmäisen kerran omat solumme. Sen jälkeen oli ohjelmassa linjan vastuuopettajan tunti, jossa meille kerrottiin opiskelusta omalla linjallamme ja jaettiin lukujärjestykset.

kamppavierilu

Iltapäivällä oli ohjelmassa eilisen soluillan tuotosten esittely, ja illalla pääsimme vierailemaan toistemme soluihin. Ilta oli todella onnistunut ja ainakin jokaisessa käymässäni solussa oli lämmin ilmapiiri ja tunnelma mitä loistavin. On paljon helpompi mennä tälläisten tilaisuuksien puitteissa vierailemaan toisten luo kuin muuten muulla ajalla. Kahvikupposten ääressä juttua riitti.

Lauantai, 23. elokuuta

Tänään ohjelmassa oli toimikuntien esittely ja pääsimme esittämään toiveitamme, mihin toimikuntaan haluaisimme kuulua. Ohjelmassa oli myös Österbergin Eeron pitämä Ranua-info, jossa hän kertoi tästä meidän tulevasta opiskelupaikkakunnasta. Ranualaiset opiskelijat kertoivat myös kotipaikastaan. Infon jälkeen lähdimme kävellen tai pyöräillen Ranuan eläinpuistoon. Kävimme kiertämässä reitin eläimiä katsellen, joimme kierroksen varrella kahvit, ja reissun kruunasi Fazerilla käynti.

elainpuistotarkkailijoita

elukkapuistoseikkailu

Illalla oli opistolla ensimmäiset tämän syksyn lauantai-illan seurat, ja niihin tulikin paljon myös ranualaisia nuoria. Puheen jälkeen Tuuli haastatteli heistä muutamia liittyen päivän Ranua-teemaan. Päivän päätteeksi vietettiin musiikki-iltaa, johon oppilaat olivat valmistaneet soitin- ja lauluohjelmaa. Ohjelmisto vaihteli Pori(la)laisten marssista upeisiin viulu-, huilu- ja pianoesityksiin. Oli mukava rentoutua musiikin äärellä ja kuunnella kaunista soittoa!

poikienlaulu

Sunnuntai, 24. elokuuta

Tänään saimme nukkua vähän pitempään, mutta kymmeneksi menimme jo ehtoollisjumalanpalvelukseen Ranuan kirkkoon. Pienessä kirkossa oli tiivis tunnelma, kun jo meitä opistolaisia oli reilusti yli sata henkeä.

kirkonpihassa

Illalla rauhanyhdistyksellä Erkki Ilvesluoto toivotti meidät lämpimästi tervetulleiksi, ja me opistolaiset tervehdimme ranualaisia laululla. Ranuan rauhanyhdistys tuntui kotoisalta, ja vuoden aikana se tulee vielä tutummaksi.

Seurojen jälkeen vietimme vierailuiltaa. Porilan pojat kutsuivat meidät viestintälinjan tytöt iltakylään. Meillä oli mukava ja rento ilta. Jo viikon jälkeen olen kotiutunut hyvin opistoon – tuntuu, että olisin tuntenut jotkut opistokaverit jo paljon kauemmin.

Maanantai, 25. elokuuta

Tänään oli ensimmäinen varsinainen koulupäivämme. Opiskelu alkoi mukavasti, ja varsinkin pääaineeni viestintä tuntuu mielenkiintoiselta. Tehtävänä oli kirjoittaa itsestään viestijänä, ja muutaman luokkakaverin kanssa meillä syntyi hyviä keskustelujakin aiheesta (sekä hieman aiheen vierestä).

aulassa

Päivällisen jälkeen lähdin parin kaverin kanssa katsomaan Rovaniemellä armeijassa olevaa kaveriani. Oli hassua lähteä vähäksi aikaa kokonaan pois opistoympäristöstä ja vieläpä toiseen täysin erilaiseen ympäristöön kuin mihin olen tottunut. Kyllä tämä opisto armeijan rinnalla tuntuu auvoiselta paikalta. On niin helppo olla, kun tietää, että ympärillä kaikki ovat samalla tavalla uskovia.

Tiistai, 26. elokuuta

Viestinnän tunnilla teimme tänään harjoituksen, jossa meidän piti esittää henkilöä, jolla on hyvä itsetunto ja sen jälkeen henkilöä, jolla on huono itsetunto. Sen jälkeen keskustelimme aiheesta. Harjoitus sai ajattelemaan, miten suuri merkitys hyvällä ja terveellä itsetunnolla on. Onneksi itsetunto ei ole synnynnäinen ja aina samanlaisena pysyvä asia, vaan se voi hyvien kokemusten myötä vahvistua. On hienoa, että opiston tunneilla keskustellaan tällaisista elämänläheisistä aiheista.

ryhmakuva

Illalla järjestimme solussamme synttärit amerikkalaiselle Emilylle ja Kanadasta tulleelle Nicholakselle. Söimme herkkuja ja leikimme hauskoja leikkejä. Opiston yksi hyvä puoli on ehdottomasti se, että ystävät ovat aina lähellä.

Keskiviikko, 27. elokuuta

Tänään suuri osa päivästä meni monella meistä odotellessa pääsyä kuoron koelauluun. Halukkaita kuorolaisia oli kuitenkin niin paljon, etteivät kaikki kerenneet laulunäytettään antaa, vaan kierros jatkuu ensi viikolla. Sovimme myös musiikinopettajan kanssa piano- ja urkutunneista. On mukavaa päästä taas oppimaan uutta silläkin saralla, ja on hienoa, että täällä on siihenkin mahdollisuus.

tyttopoika

Illalla oli koko opiston yhteiset yllätyssynttärit Emilylle ja Nicholakselle, joita pienemmällä porukalla juhlimme jo eilen. Tytöt olivat leiponeet ja ostaneet herkkuja, joita me kaikki pääsimme nauttimaan. Pirskeiden ohjelmassa oli lentopalloa, ja kummallakin synttärisankarilla oli oma joukkueensa.

 

saliryhma

Torstai, 28. elokuuta

Aamulla pääsimme jo hiukan tositoimiin radiostudiossa. Haastattelimme toisiamme ja muokkasimme äänityksiä tietokoneella. Samalla tutustuimme äänityslaitteisiin ja editointiohjelmaan. Olin yllättynyt, kuinka mukavaa se oli, eikä oman äänen kuuleminen nauhalta ollutkaan niin kamalaa kuin olin kuvitellut.

mustikassa

Vapaatunnilla lähdin kaverini kanssa mustikkaan. Saimme rentoutua vähän aikaa luonnon rauhassa, ja myös retken saalis oli ilahduttava. Muutama muukin opistolainen innostui lähtemään, ja kokemus oli sen verran hyvä, että ensi viikollakin lienee metsään menijöitä.

Tällä viikolla on metsään pururadalle järjestetty iltaisin myös yhteisiä juoksulenkkejä, joihin on parhaimmillaan osallistunut yli kolmekymmentä opiskelijaa. Henkilökunnasta rehtori ja Ilkka ovat olleet innokkaita juoksijoita.

Iltahartauden sijasta oli tänään lauluhetki. Yhdessä laulaminen yhdistää, ja opistossa sillä on tärkeä paikkansa ohjelmissa. Nyt on edessä vielä pakkaamista, sillä huomenna koittaa kotiinlähdön hetki. On mukava päästä taas kotiin, mutta on varmasti mukava tulla tänne takaisin. Olisivatpa kaikki koulut tällaisia!

lauluhetki

Perjantai, 29. elokuuta

Aamun kuvaviestinnän tunneilla pääsimme heti työn makuun, kun aloimme suunnitella ympäristöviikolle erilaisia vaikuttavia töitä: julisteita, kollaaseja, videoita… Ösen neuvot luovuuden käyttöön olivat mielenkiintoisia ja innostavia. Odotan, että pääsemme todella toteuttamaan ideoitamme.

Yhteinen tunti auditoriossa päätti ensimmäisen kahden viikon jaksomme opistossa. On jännittävää nähdä, mitä opistovuosi tuo tullessaan – alku ainakin lupaa ainoastaan hyvää!

Linja_autokuva

 

Comments are closed.