4.-14.11.2014

Tiistai, 4. marraskuuta

paivakirja_2014_2015
Nukuin pitkään, koska linjamme aamutunnit oli tänään peruttu. Tiistaina mulla on löysä päivä eli vähän tunteja, joten oli aikaa käydä pyörällä kylällä. Ensimmäinen tuntini oli vasta 14.45. Silloin oli enkkua. Kuuntelin muiden sujuvaa puhetta aiheesta, jonka Dan antoi. Yksi oppilas sai idean ja sanoi, että huomenna laitetaan oranssit paijat päälle!

Enkun jälkeen mulla oli liikuntaa ja pelattiin lentopalloa. Yritettiin kaverin kanssa mennä toisenkin ryhmän liikkatunneille mutta ei saatu, kun porukkaa oli siellä jo tarpeeksi. Illalla yksi opistolainen ehdotti, että ollaan pimiäpiilosta pihalla, jotkut sitten olivatkin, mutta minä menin pelaamaan säbää. Iltapalan jälkeen olimme pihalla kissa ja hiiri -leikkiä. Solussa ennen nukkumaanmenoa etsimme oransseja paitoja, ja jotkut keksivät itselleen hienon innovatiivisen paidan.

Keskiviikko, 5. marraskuuta

tyopaikkaesitelma_P

Aamulla oranssi paita päälle ja aamupalalle. Koulua oli aamusta iltapäivään. Meillä, kuten muillakin linjoilla, on juuri meneillään työpaikkaesitelmiä. Yksi hypäri minulla tänään oli, ja sen aikana kävin järven jäällä luistelemassa.

Päivällisen jälkeen oli enkku-kerho ja menimme kodalle laulamaan englanninkielisiä joululauluja. Illan aikana mm. pomputeltiin lentopalloa istualtaan, oli poikien säbä ja käynnistettiin uusi murhauspeli.

tyopaikkaesitelma_2

oranssivaki

Torstai, 6. marraskuuta

Tänään oli päällä punaisia paitoja ja tonttulakkeja kourallisella opistolaisista, minulla muun muassa. Kynälän tytöillä oli ruotsalaisuuden päivän kunniaksi sini-keltaiset vaatteet.

tonttujoukko_jaalla

Koulua oli koko päivä aamusta päivälliseen. Teknisen työn tunnilla tein puukkoa, puupuukkoa ja Jens Pind -korua. Näistä tunneista pidän paljon! Siellä on niin siisti vaan tehdä, ja kun oot tehny ”pakollisen” puukon, saat itse valita, mitä seuraavaksi alat tekemään.

Illalla oli tyttöjen säbävuoro ja sinne siis!

Perjantai, 7. marraskuuta

suvin_aamuhartaus

Tänään oli siivouspäivä, mutta ensin kuvaviestinnän tunneille, joiden välissä Suvi piti aamuhartauden muistellen mummuaan ja pappaansa. Sitten siivottiin kämppä, ja meidän huoneessahan siivous sujuu. Linjan vastuuopettajan tunnilla kuultiin tulevasta ohjelmasta. Keskustelua syntyi, kuten aina!

jaakiekkoa_jaalla

Tänään oli taas upea, aurinkoinen sää. Kävin höntsäämässä järven jäällä ilman kamoja ja kamat päällä. Se oli ihan mukavaa, vaikka aluksi oli vähän semmonen luovutusfiilis, kun on muita huonompi ja kun pojat ei oikein aina luota tyttöihin, niin et mitä mä täällä teen, ku seison vaan täällä kentällä. Mutta kun iltapäivällä kaverin kanssa laitettiin varusteet päälle, olikin jo paljon mukavampaa. Kun vaan pelaisi eikä niin paljon ajattelisi, että joku muu on parempi. Tulihan siellä sitten semmonen törmäyskin yhden opistolaisen kanssa, mutta onneksi kummallakin oli kypärä päässä, niin ei käynyt pahemmin.

jakistelijat

 

luistelijatytot

Viiden jälkeen opistolle saapui Oulunsalosta vieraita, raamattuluokkaikäisiä nuoria. He olivat täällä yhden yön ja lähtivät lauantai-iltana kotia päin. Opistolle saapui myös uusi oppilas; ensin kyllä luulin häntä vain opistokaverin vieraaksi. Pelattiin myös spaikkia ja lentopalloa ja poristiin kavereitten kanssa.

Nukuin yöni Urpolassa, joka on erityislinjan poikien solu. Siellä nukkuu joka yö joku täysi-ikäinen varalta, jos jotain sattuisi tapahtumaan. Menin sinne noin kymmeneltä illalla ja lähdin, kun heidät herätettiin, eli noin seitsemältä aamulla.

Lauantai, 8. marraskuuta

Tänään oli ruutupaitapäivä. Eilen yksi opistolainen kävi siitä kuuluttamassa, ja tosi moni lähti tähän mukaan.

Opistolla vallitsee crocsien katoamisbuumi, tyypit ottavat toisten crocseja. Yleensä ne kyllä palautuvat takaisin, mutta on se tympeää, jos joku kerta omat kenkäsi ovat jossakin ja itse tarvitsisit niitä. Eräs opistolainen keksi keinon estää crocsiensa katoamisen – hän lukisti ne pyörän ketjulukolla kiinni porraskaiteeseen.

crocsit

Minulla oli tänään vain atk:ta yksi tunti, mutta menin teknisen tunnille tekemään koruani. Iltapäivällä kävin jäällä höntsäämässä. Saatiin idea, että luistellaan huomenna seuroihin, mutta tietenkään sunnuntaina ei ollut enää pakkastakaan, eikä sitten viitsitty lähteä jäätä uhmaamaan.

maali_jaalla_2

Tänäänkin opistolle saapui uusi oppilas, samalle linjalle kuin minä olen.

Illalla oli nuortenilta, aiheesta Elämänhallinta. Nuortenillan jälkeen laulettiin englanninkielisiä lauluja, yksi amerikkalainen opiskelija oli esilaulajana. Englanniksi on ihan mukava laulaa, kun osaa edes vähäsen lausua. Iltapalan jälkeen oli Hervan, Kuoppelikon ja Pikku-Valaputtajan järjestämä ohjelmailta, jossa oli solujen välinen tietovisa ja pari sketsiä. Lauloimme myös joululauluja, ja elefanttimarssiakin marssimme. Lopuksi otimme vielä kuvan ruutupaitaisista opiskelijoista; toki kuvaan mahtui myös pari huijaria.

ruutuporukka

Sunday, November 9

The ”Life Skills Theme Week” began with a presentation about courtship and marriage by a guest, Olli Pohjonen. I found the presentation to be quite interesting and well put together. Olli mentioned that in marriage, differences arise between partners. I was interested to hear more about what he thought of this, so I asked what are some of the most necessary similarities for a happy lifelong partnership. Olli shared that everybody needs to decide for themself what potential differences may be too great for compatability, and also decide what similarities are necessary. Olli advised against a partnership with someone from a different faith, as this difference would be especially difficult for sustaining a relationship.

In the evening, there were services at the Ranua RY. Many opisto students went to town for the services. Some students who stayed at the opisto listened to a service in English from the US.

Sunnuntai, 9. marraskuuta

”Elämän taitojen viikko” alkoi Olli Pohjosen luennolla aiheesta seurustelu ja avioliitto. Esitys oli minusta mielenkiintoinen ja hyvin koottu. Olli mainitsi, että avioliitossa puolisoista nousee esiin erilaisuuksia. Olin kiinnostunut kuulemaan enemmän, mitä hän ajatteli tästä, joten kysyin, mitkä ovat tarpeellisimpia puolisoiden samankaltaisuuksia elämänpituisessa kumppanuudessa. Ollin mukaan jokaisen täytyy miettiä itse, mitkä mahdolliset eroavaisuudet saattaisivat olla esteenä yhteensopivuudelle ja mitkä samankaltaisuudet ovat tarpeellisia. Olli neuvoi välttämään kumppanuutta eri tavalla uskovan kanssa, sillä tämä eroavaisuus olisi erityisen hankala kestävän suhteen kannalta.

kampassa

Illalla olivat seurat Ranuan rauhanyhdistyksellä. Monet opistolaiset menivät seuroihin. Jotkut opistolle jääneet kuuntelivat englanninkielisiä seuroja Yhdysvalloista.

Monday, November 10

Our morning began with a presentation from the Ranua Fire Chief. The Fire Chief talked about the importance of fire safety, and ways of staying safe in the event of a fire.

More great presentations were kept throughout the day. A memorable presentation for me was about Media and Use of Time. Öse kept the presentation, and touched largely on social media usage. In a discussion afterwards, some students shared their concerns about addiction to electronics and games. This was a very good presentation given in an age of abundant technology use. Technology has simplified many daily life activities and is helpful for many tasks. However, peoples use of technology can become problematic is social situations. I am bothered when people gravitate towards their virtual world rather than the real world around them. Sometimes people will use technology as a crutch, for example resorting to smartphone use in awkward or difficult situations. Many times there are healthier approaches for addressing and learning how to deal with these situations. Also at the opisto, where we are with eachother all the time, it is important that technology users are able to recognize when those around them are desiring to interact and turn their attention to these people.

In the evening, the fire department came and demonstrated how they rescue people who are stranded in water, most usually due to falling through ice. This was very interesting and educational. The fire department must put forth much work to rescue water trapped people. After the demonstration, opisto students had the opportunity to look at various parts of the fire truck and go inside the cab. I enjoyed sitting in the cab of the fire truck and viewing the real life reenactment presentation. As a child, one dream career of mine was to be a fire fighter. This dream has since faded, yet I still appreciated meeting some of these professionals.

Maanantai, 10. marraskuuta

Aamu alkoi luennolla, jonka piti Ranuan palopäällikkö. Päällikkö puhui paloturvallisuuden tärkeydestä sekä toimintatavoista tulipalon sattuessa.

kynttilat_

Päivän aikana pidettiin muitakin hyviä esityksiä. Luento mediasta ja ajankäytöstä jäi minulle mieleen. Luennoitsijana oli Öse, ja hän käsitteli laajasti sosiaalisen median käyttöä. Keskustelussa jotkut oppilaat kertoivat mietteistään, jotka liittyivät riippuvaisuuteen viihde-elektroniikasta ja peleistä. Tämä oli hyvää pohdintaa tänä runsaan tekniikan käytön aikana. Tekniikka on yksinkertaistanut monia päivittäisiä toimia ja helpottaa monia tehtäviä. Teknisten välineiden käyttö voi kuitenkin olla ongelmallista sosiaalisissa tilanteissa. Minua vaivaa, kun ihmiset hakeutuvat virtuaalimaailmoihinsa ympärillään olevan todellisuuden sijaan. Esimerkiksi älypuhelin on usein pakokeino hankalista tilanteista. Usein olisi terveempiäkin tapoja käsitellä hankalia tilanteita. Myös opistossa, jossa olemme toistemme kanssa kaiken aikaa, on tärkeää osata tiedostaa, milloin ympärillä olevat ihmiset haluavat keskustella, ja kääntää huomio heihin.

Illalla palokunta näytti, kuinka jäihin pudonneet ihmiset pelastetaan. Näytöksen seuraaminen oli mielenkiintoista ja opettavaista. Palokunta joutuu tekemään suuren työn pelastaakseen veteen joutuneen ihmisen. Esityksen jälkeen opiston oppilailla oli mahdollisuus tutustua paloautoon ja päästä käymään ohjaamossa. Nautin paloauton ohjaamossa istumisesta ja näytöksen katselemisesta. Lapsena yksi unelmistani oli olla palomies. Tämä unelma on hiipunut, mutta arvostin silti alan ammattilaisten tapaamista.

Tuesday, November 11

rehtori_tonttukujassaThe presentation about money management in the morning was canceled. I had thought this would be a good topic to learn more about, as money management is difficult for me.

Principal Eero led a presentation about getting enough sleep. This was a very timely topic, especially for me, as I have difficulty in disciplining myself to get enough rest. Eero shared research that reveals how important sleep is for our health; even more important than regular exercise. As daylight becomes shorter, I find myself desiring more rest than usual. Going forward, I need to ensure I have enough rest to function well.

Many students wore Santa Claus style hats today, and after lunch we had a group photoshoot with nearly every student wearing Santa hats. After this, we played some games. One of them involved moving a person through the gym by suspending and bouncing them along two lines of people who faced and grasped eachothers hands forming a sort of net. This was fun! Sometimes it is difficult for me to know what is happening because I understand very little Finnish. In these situations I become aware by observing my surroundings.

tonttuhyppelya

tonttuhyppyskaa

In the afternoon there was a panel discussion about life management. Five students considered their use of time and use of money, and how they keep themselves healthy and in good condition.

Organized solu visiting was held in the evening. This was very enjoyable. My solu, Porila, visited Perukka. We shared in eachothers company, and ate some food that the people who live in Perukka prepared.

Tiistai, 11. marraskuuta

Aamuinen esitys rahankäytöstä peruttiin. Olin ajatellut, että siitä aiheesta olisi ollut hyvä oppia enemmän, koska rahankäytön hallitseminen on minulle hankalaa.

Rehtorimme Eero piti luennon riittävästä unen saannista. Tämä oli hyvin ajankohtainen aihe erityisesti minulle, koska minun on hankala pitää itseäni kurissa ja levätä tarpeeksi. Eero näytti tutkimuksen, joka paljastaa kuinka tärkeää uni on terveydellemme: tärkeämpää kuin säännöllinen liikunta. Päivänvalon lyhetessä huomaan kaipaavani enemmän lepoa kuin yleensä. Jatkossa minun täytyy varmistaa, että lepään tarpeeksi jaksaakseni toimia.

Tänään monet opiskelijat käyttivät tonttulakkeja. Iltapäivällä järjestettiin ryhmäkuvaus, jossa lähes kaikki opistolaiset olivat tonttulakki päässään. Kuvauksen jälkeen oli ohjelmassa leikkejä. Muutamia opistolaisia kuljetettiin salin halki pomputtamalla heitä pitkin käytävää, joka muodostui kahdesta vastakkaisesta ihmisrivistä, jotka tarttuivat toisiaan käsistä muodostaen eräänlaisen verkon. Se oli hauskaa! Minun on vain joskus vaikea heti käsittää, mitä tapahtuu, koska ymmärrän todella vähän suomea. Näissä tilanteissa pääsen asioista perille tarkkailemalla, mitä toiset tekevät.

tonttukujantekoa

Iltapäivän ohjelmassa oli paneelikeskustelu elämänhallinnasta. Viisi opiskelijaa pohti ajankäyttöään ja rahankäyttöään sekä sitä, miten he pitävät itsensä terveinä ja hyvässä kunnossa.

paneelissa

Illalla oli järjestetty soluvierailu. Minun soluni, Porila, vieraili Perukassa. Nautimme toistemme seurasta ja söimme herkkuja, joita perukkalaiset olivat valmistaneet.

Wednesday, November 12

In the morning, Arto Heikkilä led a presentation about music as a hobby. Arto discussed the impact that music has on us as humans, some history of music, and music in the modern world. Arto shared how the elements of music and changes in these elements of rythm, melody, harmony, dynamics, and more, impact us differently. I enjoyed Arto’s presentation, and learned much through it. In my own life, I have found different kinds of music to be appropriate for different situations. Religious music is good for spirituality. Some instrumental music help me relax. Other kinds of music can energize or inspire me.

Arto’s presentation ended the Life Skills Theme Week. After this, classes continued as usual. In the evening, the saunas were turned on. I enjoyed a sauna with friends. Taking a sauna is especially enjoyable now when the outside temperature is quite cold.

Keskiviikko, 12. marraskuuta

Aamulla Arto Heikkilä luennoi musiikkiharrastuksesta. Arto puhui musiikin vaikutuksesta meihin ihmisiin, hieman musiikin historiasta sekä nykyajan musiikista. Hän kertoi, miten musiikin elementit sekä muutokset rytmissä, melodissa, harmoniassa, dynamiikassa ja muissa elementeissä vaikuttavat meihin eri tavoin. Nautin Arton esityksestä ja opin siitä paljon. Omassa elämässäni olen huomannut eri musiikin lajien olevan sopivia erilaisissa tilanteissa. Uskonnollinen musiikki on hyväksi hengellisesti. Tietynlainen soitinmusiikki auttaa minua rentoutumaan. Jokin muunlainen musiikki taas antaa minulle energiaa ja inspiroi minua.

kutomo

Arton esitys päätti elämän taitojen viikon. Sen jälkeen tunnit jatkuivat normaalisti. Illalla lämmitettiin saunat. Nautin saunomisesta ystävien kanssa. Saunominen on erityisen nautinnollista nyt, kun ulkona on kylmää.

Tuesday, November 13

This morning I had International Studies. I am researching climate change for the UN Maturity Test. This is a very interesting topic, and considering the international reach of this problem, it is a very good one to learn about. Yesterday, the United States and China reached a climate change deal, marking the first time that China has agreed to set a date by which emissions in the country will peak. The US has agreed to a 28% emissions reduction by 2025, compared to levels in 2005. While this alone will not stop climate change, it is an important step.

Later I had Finnish Language. Finnish is my first second language. Learning has been challenging and rewarding. Being able to communicate small words and phrases in another language is satisfying. By learning Finnish, I am thinking more about English, the intricacies of communication, and ways of communicating more effectively.

The front tire on my bicycle is leaking, so I went to a store in Ranua and got a new valve for the stem. Afterwards, I went to the Kirppis by the zoo. The store was quite large and interesting to walk through. I didn’t find anything I needed. On my way back home I got some milk from the Ranua Arla Shop.

I had art class at opisto for the first time this afternoon. I am excited to be starting this class, and I look forward to expanding my creativity. My favorite art form and the one I have had the most exposure to is ceramics. In class today, I tried throwing a vase on the pottery wheel. I was unsuccesful. This was most likely because I have forgotten some techniques for throwing, and the clay was a bit too hard. I learned a technique for softening clay, so I now have some in a process that will make it more workable.

The evening closed with iltahartaus. During the evening snack there was a great atmosphere in the lobby and cafeteria, because the girls had set there a lot of candles and Christmas decorations.

Tomorrow I am staying at the opisto for the weekend and working at an English course. This is part of the scholarship agreement to be at the opisto as a North American Student. I am looking forward to experiencing opisto life during a weekend course.

Torstai, 13. marraskuuta

Tänä aamuna opiskelin kansainvälisyystietoa. Tutkin ilmastonmuutosta YK:n maailmankansalaisen kypsyyskoetta varten. Aihe on erittäin mielenkiintoinen, ja asian kansainvälisen merkityksen vuoksi sitä on hyvä oppia. Yhdysvallat ja Kiina pääsivät juuri sopimukseen ilmaston kuormittamisesta. Ensimmäistä kertaa Kiina päätti asettaa aikarajan päästöjen rajoittamiseen. Yhdysvallat on suostunut vähentämään päästöjä 28% vuoteen 2025 mennessä verrattuna vuoden 2005 päästöihin. Vaikka tämä yksin ei pysäytä ilmastonmuutosta, se on tärkeä askel.

kuurankukkia_katajassa

Myöhemmin minulla oli suomea. Suomi on minulle ensimmäinen uusi kieli. Oppiminen on ollut vaativaa ja antoisaa. Kyky kommunikoida pienin sanoin ja lausein toisella kielellä on palkitsevaa. Oppiessani suomea ajattelen enemmän myös englannin kieltä, kommunikoinnin koukeroita ja tapoja kommunikoida tehokkaammin.

Pyöräni etukumi vuotaa, joten menin kauppaan ja hankin siihen uuden venttiilin. Kävin myös kirppiksellä eläintarhan vieressä. Kirpputori oli melko iso ja sen läpi oli mielenkiintoista kulkea. En löytänyt mitään, mitä tarvitsin. Paluumatkalla hain maitoa Ranuan Arlan myymälästä.

Minulla oli ensimmäinen kuvataiteen oppitunti opistossa tänä iltapäivänä. Olen innoissani aloittaessani tämän aineen ja odotan, että pääsen laajentamaan luovuuttani. Minulle mieluisin ja tutuin taiteen muoto on keramiikka. Tämän päivän tunnilla yritin valmistaa maljakon dreijalla, mutta en onnistunut. Näin kävi luultavasti koska olen unohtanut dreijaamisen tekniikoita ja koska savi oli hieman liian kovaa. Opin tekniikan saven pehmentämiseen, ja nyt minulla on savea pehmenemässä, jotta sen työstettävyys paranisi.

Illan päätteeksi oli iltahartaus. Iltapalan aikaan ruokalassa ja aulassa oli hieno tunnelma, kun somistustoimikunnan tytöt olivat laittaneet sinne paljon kynttilöitä ja joulukoristeita.

ruokaanhamyssa

Huomenna jään opistolle viikonlopuksi työskentelemään englannin kurssille. Tämä on osa stipendisopimusta, jolla pääsin opistoon pohjoisamerikkalaisena opiskelijana. Odotan innolla sitä, että pääsen kokemaan opistoelämää viikonloppukurssilla.

Comments are closed.