1.-11.10.2013

paivakirjanappi

 

Tuesday, October 1

After having a relaxing off weekend, I started off my week of classes typing up the news article that we listened to in our computer class. In communications we were able to work on our non-verbal communication again. In Finn class we moved on from verb group one kamppasynttaritto learning verb group two. Learning the Finnish language has been fun.

Home economics was quite eventful! It started off with one student cutting his finger and needing stitches. Then the American students had troubles finishing their food on time.

The girls of Miekkala and the boys of Ukkola gathered in the evening to plan for their evening program for Thursday night.

Tiistai, 1. lokakuuta

Rentouttavan vapaaviikonlopun jälkeen aloitin viikkoni ATK-tunnilla kirjoittamalla uutisia, joita kuuntelimme kuulokkeista. Viestinnässä saimme taas harjoitella sanatonta viestintäämme. Suomen tunneilla siirryimme verbiryhmä ykkösestä verbiryhmä kakkoseen. Suomen kielen oppiminen on ollut hauskaa.

Kotitalous oli melko vaiheikasta! Yksi oppilas leikkasi sormeaan ja tarvitsi tikit. Sitten amerikkalaisilla opiskelijoilla oli ongelmia saada ruokansa valmiiksi ajoissa.

Miekkalan tytöt ja Ukkolan pojat kokoontuivat illalla suunnittelemaan torstain ohjelmailtaa.

 

sahlaritWednesday, October 2

In the evening there was a floor-ball tournament. Somehow I managed to make it on a team without ever putting my name on the sign-up list. Although I had only once played floor-ball earlier, I was very glad I played in the end because it was a very fun game.

Keskiviikko, 2. lokakuuta

Illalla oli sählyturnaus. Jotenkin päädyin joukkueeseen laittamatta nimeäni ilmoittautumislistaan. Olen pelannut sählyä vain kerran aiemmin. Loppujen lopuksi olin hyvin iloinen, että pelasin, koska se oli todella hauska peli.

 

Thursday, October 3

Asko was the teacher for the guys’ physical education class today (which I participate in, too, although I’m not a boy). He taught us do a women’s work out that involved a lot of stretching. The other part of class was spent rotating playing volleyball and using the equipment in the weight room.

In the evening, there was an evening program that Miekkala and Ukkola diligently planned. I was able to participate in two of the skits.

Torstai, 3. lokakuuta

Asko oli opettajana tänään poikien liikuntatunnilla (jolle minäkin osallistun, vaikken olekaan poika). Hän piti meille naisten treenin, johon sisältyi paljon venyttelyä. Toisella tunnilla pelattiin vuorotellen lentopalloa ja käytettiin kuntosalin välineitä.

Illalla oli auditoriossa Miekkalan ja Ukkolan ahkerasti suunnittelema ohjelmailta. Sain osallistua kahteen sketsiin.

 

kirppari_2Friday, October 4kirppari_1

In the evening there was a rummage sale in the gym. During the same time the food committee organized a pancake evening. The pancakes were very good.

Perjantai, 4. lokakuuta

Salissa oli illalla kirpputori. Samaan aikaan keittiötoimikunta järjesti vohveli-illan. Vohvelit olivat erittäin hyviä.

vohveli

Saturday, October 5

In the morning, Mara and I both wore our same crocs to the main building. After textiles class, somehow one pair was missing. So, for the whole day one of us had to take off our socks in order to get to our solu.

In Finn class, we got introduced to verb type three.

There was a youth evening at the opisto for the youth in Ranua. It started off with a presentation on honesty. One matter that was spoken about was that it is hard to gain trust back from someone once the trust has been broken. After the discussion, there was some volleyball and bump in the gym, and singing in the auditorium. For evening snack, we got warmed sandwiches, which was a treat for us all!

Lauantai, 5. lokakuuta

Aamulla minä ja Mara menimme samanlaisilla crocseillamme päärakennukseen. Tekstiilitunnin jälkeen toinen pari oli jotenkin hävinnyt. Niinpä koko päivän toisen meistä täytyi ottaa sukat jalastaan päästäkseen soluumme.

Suomen tunnilla meille kerrottiin kolmannesta verbityypistä.

Opistolaisille ja ranualaisille nuorille oli nuortenilta opistolla. Se alkoi alustuksella aiheesta Rehellisyys. Yksi asia, josta puhuimme, oli että miten vaikeaa on saada luottamus takaisin, jos sen on joskus rikkonut. Sen jälkeen pelailtiin salissa lentopalloa ja ”pudotusta” ja laulettiin auditoriossa. Iltapalalla saimme lämpimiä voileipiä, mikä oli suuri nautinto meille kaikille!

kude_2_p kude_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunnuntai, 6. lokakuuta

Sunnuntain päiväohjelmana oli solujen välinen pallosota, pallosotajossa piti väijyä vastapuolen pelaajia patjavallien takaa ja mäiskiä umpimähkään sinisiä ja punaisia pikkupalloja kohti vihollisen puolta. Tarkoitus oli tähdätä palloilla pään alapuoliseen vartaloon, ja jos osui, pelaaja kaatui kuolleena maahan. Kaatuneet saatiin herätettyä henkiin raahaamalla heidät maaliviivan yli oman maalin taakse, minne myös vihollisleirin lippu tuli toimittaa lipunryöstön tapaan. Jos omalla joukkueella oli vastapuolta enemmän eläviä jäseniä pelin loputtua, voitto varmistui. Toinen tapa voittaa oli kuljettaa lippu onnistuneesti oikealle paikalleen. Kultasijan finaalissa saivat tyttöjen soluista Keikkula ja poikien soluista Ukkola.

Illalla emme menneetkään tavalliseen tapaan seuroihin Ranuan rauhanyhdistykselle vaan seurat pidettiin opistolla. Puhujina olivat kemiläiset Tapio Karjula ja Matti Kurkela. Kuulimme, miten ihminen on äärimmäisen arvokas luomistyön tulos. Kuulimme myös siitä, millaista meidän on olla Hyvän paimenen hoidossa.

 

Maanantai, 7. lokakuutatukat

Koulun käytävillä näki tänään suippohattuisia hahmoja. Nämä hatut olivat hiushattuja, jotka oli kiinnitetty kiinteellä varmasti tuulenpitäviksi. Sen lisäksi jotkut koittivat tehdä hissiin ahtautumisen maailmanennätystä – tai siltä se ainakin vaikutti.

Illalla oli leikkimielistä kisailua ulkona, kuten esimerkiksi kuvasuunnistusta. Siinä piti tunnistaa opistorakennuksen julkisivun kohteita ja maaston merkkejä. Sen jälkeen halukkaat saivat jäädä pelaamaan nurkkajussia sekä poliisia ja roistoa taskulampun valossa, koska ilta oli ehtinyt pimentyä niin paljon. Tempauksen toteuttajina toimivat Kynälän tytöt.

 

Tiistai, 8. lokakuuta

Tiistaipäivä oli aika tavallinen työpäivä. Me viestintälinjalaiset esiinnyimme videokameralle erilaisissa pantomiimijutuissa, joissa tuotiin ilmi tunnetilaa äännellen ja elehtien tilanteen edellyttämällä tavalla. Kävimme myös vakavia keskusteluja novellien pohjalta. Muilla linjoilla oli omia aineitaan, kuten vaikkapa rakennustaitoa.

korista_1raksapojat_katolla_2

Keskiviikko, 9. lokakuuta

Keskiviikko oli iltapäivään saakka normaalia opiskelua, ja sen jälkeen päivä kului keskustelun ja ultimaten merkeissä. Keskustelu pohjautui opistolaisten kysymyslaatikon purkuun. Mieltä askarruttaneet kysymykset olivat ajankohtaisia ja pidetyt puheenvuorot uskon näkökulmasta perusteltuja.

Ultimaten pelaaminen illalla oli kansainvälisyystoimikunnan idea. Samaan aikaan lähetettiin Opistoradiosta Ranuan alueelle edellisen sunnuntain seurat. Juontajana lähetyksessä oli Hilla ja äänitarkkailijana Aunemaria.

 

Torstai, 10. lokakuutalauri_toimittaja

Aamu valkeni aurinkoisena. Aloimme radiotyössä suunnitella toimitettavaa ohjelmaa, jota tullaan lähettämään tunnin mittaisina koosteina. Mukaan mahtuu monenlaista ohjelmatyyppiä: harrasta, asiallista, ehkäpä humorististakin.

Huomenna siirrymme syyslomalle ja sitä varten oli valmistauduttava pakkailemalla tavaraa tavallista enemmän, eli niin sanottu täysvarustus! Saatiin myös slovenialaisia vierailijoita ja Siikalatvan lukiolaisia majoittumaan opistolle yhdeksi yöksi, minkä kunniaksi erinomainen kuoromme esiintyi iltahartauden jälkeen. ”Kuule, nuori ystäväni” -laulu soi jälleen kerran mahtavasti moniäänisenä.

Rentouttavaa syyslomaa kaikille!

usvajarvi_2

 

Comments are closed.