17.-27.9.2013

paivakirjanappi

 

ruskalehdetTiistai, 17. syyskuuta

Ympäristöviikon ja vapaan viikonlopun jälkeen meillä alkoi jälleen tavallinen opistoarki ja koulunkäynti. Tunnit kuluivat kaikilla normaalin lukujärjestyksen mukaan. Tuntui taas mukavalta tulla opistoon. Viestinnäntunnilla saimme aluksi luettavaksi valmiit englanninkieliset Voice of Zionin artikkelit, joita olimme edellisillä viikoilla tehneet. Iltapäivällä oli kaunis ilma, ja liikuntatunnilla pelasimme jalkapalloa sekä kävimme lenkillä.

 

Keskiviikko, 18. syyskuuta

Keskiviikko oli hyvin tavallinen koulupäivä. Kuorossa harjoiteltiin viikonloppuna vanhempienkurssilla esitettäviä lauluja. Uskontotunnilla aiheena oli syntiinlankeemus, josta syntyi paljon keskustelua. Lisäksi lauloimme tunnilla monta laulua. Vapaa-ajanvietto jatkui entiseen malliin pelaten salissa eri pelejä, auditoriossa soittaen ja laulaen sekä toisten soluissa vieraillen.

Torstai, 19. syyskuuta

Torstaiaamu alkoi meillä viestintälinjalaisilla radiotyön tunneilla. Teimme erilaisia äänimaisemia, nauhoitimme esimerkiksi kotitalousluokassa ääniä ja sen jälkeen editoimme äänitteitämme. Tekstiilityön tunneilla työstettiin mm. valokoristeita ja virkattiin koreja. Päivällisen jälkeen kuvataidekerho kokoontui taidetalolla ja harjoittelimme esimerkiksi piirtämisasentoa ja oikeaa hengitystekniikkaa. Töistä nousi esiin kunkin persoonallinen piirtämistekniikka. Päivä päättyi iltahartauteen.

Perjantai, 20. syyskuutakaksostytot

Perjantaina oli ohjelmatoimikunnan ideoima kaksospäivä, johon monet osallistuivat. Tarkoituksena oli etsiä opistosta saman näköinen tyyppi, jonka kanssa pukeuduttiin samanlaisiin vaatteisiin ja laitettiin hiukset samalla tavalla. Päivä oli erikoinen myös siksi, kun tänään opistolle tuli paljon opiskelijoiden vanhempia vanhempienkurssille. Lounasta ennen oli siivoustunti, jolloin asuntoja koitettiin saada siistiin kuntoon vanhempien yöpymistä varten. Lounaan jälkeen oppitunnit jatkuivat.

erityislinjan_esitys Illalla myöhään oli juhlasalissa kuvaesitys kuluneelta opistoajalta sekä neljän opistolaisen musiikkiesityksiä, joissa laulettiin sekä soitettiin pianoa, viulua ja huilua. Erityislinjalaiset lauloivat laulun Ihmettelen Luojan töitä ja kertoivat kokemuksia opistosta. Myös parin solun tytöt olivat suunnitelleet ohjelmaa. Illan päätteeksi erään opiskelijan isä piti iltahartauden. Vieraat nukkuivat soluissa ja suurin osa opistolaisista nukkui päärakennuksessa: pojat liikuntasalissa ja tytöt mm. tekstiililuokassa.

 

orkesteri

salimajoitus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lauantai, 21. syyskuuta

pikkusisko

Lauantaipäivä alkoi aamuhartaudella. Sen jälkeen vanhemmilla oli mahdollisuus yksilökeskusteluihin oman lapsensa vastuuopettajan kanssa. Samaan aikaan ulkona saattoi pelata erilaisia pelejä opistolaisten johdolla, esimerkiksi mölkkyä ja frisbeegolfia.

Lounaan jälkeen salissa rehtori luki opiskelijoiden vanhempien_paneelikokemuksia alkaneesta opistovuodesta. Pääosin kokemukset olivat myönteisiä. Sen jälkeen oli paneeli opistovuoden teemasta ”Tunne vastuusi – vastuuta tuntosi”. Paneelissa oli mukana vanhempia sekä yksi henkilökunnan jäsen. Paneelissa puhuttiin esimerkiksi opiston sääntöjen noudattamisesta. Kysyttiin muun muassa: ”Kenellä on vastuu nuoren nukkumisesta?”

Ennen kahvitaukoa opiston kuoro esiintyi ensimmäistä kertaa ja lauloi neliäänisesti laulun salissa_vanhempienpaivanaKuule nuori ystäväni. Kuoron tytöt lauloivat lisäksi kolme laulua kaksiäänisesti: Taivaassa minulla on Sinut, Anna Herra herkkä mieli ja Lapsen tie on aamun tie.

Kahvin jälkeen teimme ryhmätöitä. Jokaisessa ryhmässä oli sekä opistolaisia että vanhempia. Keskustelimme eri aiheista, kirjasimme ajatukset muistiin, ja yhteisessä koontitilaisuudessa yksi tai pari ryhmän jäsentä esitti ryhmän ajatukset kaikille. Ryhmissä keskusteltiin esimerkiksi omastatunnosta ja sen hoitamisesta, lähimmäisenrakkaudesta sekä esivallan kunnioittamisesta.

Illalla oli vielä Ranuan kirkossa ehtoollisjumalanpalvelus. Tilaisuus oli tunnelmallinen. Erityisesti jäi mieleen, kun pappi Pentti Kallioranta puhuessaan siitä, kuinka Jumala muovasi maan tomusta ihmisen ja vaikuttaa ihmisiin koko heidän elämänsä ajan, muovaili samalla savesta ihmisen muotoisen hahmon.

Lauantai-iltaan mennessä suurin osa vanhemmista oli lähtenyt kotiin ja vanhempien kurssi oli päättynyt.

Sunnuntai, 22. syyskuuta

Sunnuntaiaamuna saimme nukkua pitkään, aamupala oli yhdeltätoista. Yhdeltä meillä oli auditoriossa tilaisuus, jossa saimme kirjoittaa lapuille kysymyksiä, jotka askarruttavat meitä uskossa. Osaan kysymyksistä vastattiin jo, mutta osa kysymyksistä jätettiin käsiteltäviksi muihin tilaisuuksiin. Kysymyksiin vastasivat Tuuli ja Jari, ja myös oppilaat käyttivät puheenvuoroja. Tällä kertaa käsittelimme uskoon yleisesti liittyviä kysymyksiä, puhuimme esimerkiksi maallistumisesta ja siitä, voiko uskovaisilla olla erilaisia käsityksiä asioista. Tilaisuuden aikana lauloimme myös paljon. Keskustelutilaisuus oli mielestäni mukava, ja oli kiva kuulla myös oppilaiden kokemuksia. Huomasin, että muutkin olivat pohtineet samoja kysymyksiä ja asioita kuin minä.

Illalla kävimme seuroissa Ranuan rauhanyhdistyksellä. Siellä oli tällä kertaa seurapuheen lisäksi myös uusien Siionin laulujen esittelyä ja kerrottiin missä vaiheessa Siionin laulujen uudistamistyössä ollaan tällä hetkellä menossa. Illan aikana laulettiin sekä uudistettuja lauluja että ihan uusia lauluja.

Maanantai, 23. syyskuuta

Viestinnäntunnilla meillä oli tänään kirjallisuutta. Luimme Antti Hyryn novellin Molekyylit ja keskustelimme siitä. Luimme myös toisen saman kirjoittajan novellin Maantieltä hän lähti, sekä analyysin siitä.

Tänään oli toimikuntien kokoukset. Kioskitoimikunnassa suunnittelimme esimerkiksi kirpputori-illan järjestämistä ja kioskin ulkoasun parantamista.

englannintunnintaululuokassa

Tiistai, 24. syyskuuta

Videoimme ensimmäisen kerran esiintymisharjoituksia viestinnäntunnilla. Teimme pantomiimiesityksiä, ja katsomme ne joskus myöhemmin. Aloitimme myös lukemaan Käänne-kirjaa. Luemme teoksesta osan, ja teemme jokaisesta novellista tai kertomuksesta vähän muistiinpanoja.

Liikuntatunneilla kävimme tutustumassa Ranuan kuntosaliin, jonne halukkaat voivat ostaa kausikortin opistovuoden ajaksi.

Keskiviikko, 25. syyskuutalukujarjestys_2

Kuorotunneilla aloimme harjoitella uutta laulua ’’ Kiitos Herra elämästä’’. Harjoittelimme myös toista laulua ’’Soi kunniaksi Luojan’’, jota laulavat pelkästään tytöt. Kuorossa oli varsinkin lopputunnista mukava tunnelma ja laulu kuulosti hyvältä.

Päivään sisältyi myös ATK:ta. Niillä tunneilla olemme tähän mennessä tehneet taulukko-ohjelmalla oman lukujärjestyksemme.

Illalla oli kodalla tyttöjenilta, jonka aiheena oli ulkonäkö ja pukeutuminen. Keskustelun johdannoksi Tuuli luki sunnuntaina tehdyistä kysymyksistä erityisesti tyttöjen ulkonäköön liittyvät kysymykset. Monet niistä koskivat esimerkiksi meikkaamista. Tuuli luki myös kota_syysmaisemassaotteita eräästä SRK:n vuosikirjan artikkelista. Ilmapiiri oli avoin, ja keskustelua syntyi paljon. Totesimme, että luonnollisuutta arvostetaan, ja se, että ihminen on tasapainoinen ja tyytyväinen itseensä, näkyy myös ulospäin ja tekee osaltaan ihmisestä kauniin. Pukeutumisessa ja ulkonäköasioissa kannattaa muistaa säädyllisyys; on hyvä olla rikkomatta uskovaisten keskinäistä rakkautta ja olla aiheuttamatta pahennusta muissa ihmisissä. Ilta antoi lisää rohkeutta olla oma itsensä ja vähensi ulkonäköpaineita.

teknisen_tunnillaTorstai, 26. syyskuuta

Radiotyössä jatkoimme editointiohjelmaan tutustumista sekä opettelimme radiolähetykseen tarvittavien laitteiden käyttöä. Ensi viikon keskiviikkona on ensimmäinen lähetyksemme. Lähetämme Ranuan rauhanyhdistyksellä äänitetyt seurat Ranuan alueelle. Viestinnäntunnilla luimme Käänne-kirjaa. Tekstiilitöissä tehdään nyt lankatöitä, suurin osa virkkaamalla tai neulomalla. Teknisissä töissä on tällä viikolla ollut sijaisena Eerik, ja tunneilla on jatkettu puukkojen valmistamista. Taidekerholaiset maalasivat tänään värikkäitä kärpässienitauluja.

Kuten aina torstaisin, meillä oli iltahartaus, tällä kertaa Aarne Lohen pitämänä. Hartauden aiheena oli Lasaruksen kuolleista herättäminen. Puhuttiin kuoleman aiheuttamasta surusta, mutta myös siitä, ettei uskovainen kuole lopullisesti. Minulle jäi puheesta mieleen erityisesti se, että kaikki uskovaiset, sukupuoleen ja ikään katsomatta, ovat pappeja ja heillä on tehtävä kertoa sanomaa Jeesuksesta ja jakaa evankeliumia.

syksyn_lehdet_panoraama

Comments are closed.