19.-29.11.2013

paivakirjanappi

 

Tiistai, 19. marraskuuta

linja_autossa

katsojiTänään meillä alkoi teemaviikko, ja teemana elämäntaidot. Lähdimme heti aamusta ajamaan kohti Rovaniemeä ja urheiluopistoa. Siellä opistolaiset leikkimielisesti – ja toki hyvällä mielellä tosissaankin – kilpailivat eri yleisurheilulajeissa: juoksussa, korkeushypyssä, pituushypyssä ja kuulantyönnössä.

juoksua_hallissa_2juoksuun_lahdossa.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Urheilun jälkeen vierailimme Santa Parkissa ja saimme ottaa kuvia joulupukin kanssa. Kiertelimme turistiputiikeissa, ja saattoipa jotain tarttua mukaankin joillakin. Opiston porukkaa löytyi kyllä myös vastapäiseltä Shelliltä kahvittelemasta. Paluumatkalla taisi porukka olla vähän väsynyttä, sillä bussissa oli ihan hiljaista ja pimeää…

Iltapalan jälkeen meillä oli yhteinen palkintojenjakotilaisuus auditoriossa, jossa parhaat tytöt ja pojat palkittiin. He saivat raikuvat aplodit, ja Maamme-laulukin kajahti mukavasti! Huomasimme, että auditorioon oli viikonlopun aikana ilmestynyt myös suviseurojen puhujankorokkeella ollut reliefi muistoksi Pudasjärven suviseuroista.

 

Keskiviikko, 20. marraskuutakuvausrekvisiittaa_kaulassa_2

Tänään oli koulukuvaukset, ja ensimmäisenä koko opiston yhteinen ryhmäkuva. Kaikki saatiin mahtumaan kuvaan, ja kuvaaja yritti naurattaa meitä saadakseen iloisia ilmeitä kuvaan. Yhteisen kuvan jälkeen jatkuivat oppituntien lomassa linjakohtaiset ryhmäkuvat ja yksityis- ja kaverikuvat. Linjakuviin otettiin mukaan jos minkälaista linjaan liittyvää rekvisiittaa.

Kuvausten loputtua harjoittelimme kuorossa Arton johdolla joululevyn lauluja, ja pikkuhiljaa laulut alkavatkin olla siinä kunnossa, että niitä voidaan ensi keskiviikon äänityksissä laulaa. Saimme iltapäivän lopuilta oppitunneiltakin vapautuksen, että pystyimme vähän pidempään harjoitella. Illalla oli salissa sählypelit, ja melkein koko illan jaksoivat pelaajat pelata.

 

Torstai, 21. marraskuuta

Aamulla oli pari oppituntia normaalisti, minkä jälkeen Ranuan palopäällikkö kertoi meille ensisammutuksesta ja paloturvallisuudesta. Lounaan jälkeen olivat vuorossa poliisi ja S-marketin kauppias, jotka kertoivat myymälävarkauksista, tupakkalaista ja muusta sellaisesta.

Poolo3Luentojen jälkeen oli vuorossa softpoolopeli henkilökunta vastaan oppilaat. Pienehköstä vilunkipelistä huolimatta hauskaa oli, ja oppilaat tietenkin rökittivät opettajat! Ja sitäpaitsi opettajat huijasivat paljon enemmän kuin oppilaat! Kannustus oli äänekästä ja hienoa oppilailla. Köydenvedonkin opettajat hävisivät reilusti. Lentopallopeli oli vähän tasaisempi, mutta sitä ei tarvitse huomioida, kun se ei oikeasti kuulunut ohjelmaan…

Päivällisen jälkeen oululainen terveydenhoitaja kertoi meille unen eri vaiheista ja riittävän nukkumisen tärkeydestä. Teimmekin sopimuksen, että parin seuraavan viikon aikana kaikki opistolaiset pyrkivät olemaan nukkumassa, kun hiljaisuus alkaa, jotta kaikki saavat tarpeeksi unta. Saa nähdä kuinka kauan sopimus pitää…

 

Perjantai, 22. marraskuutamaisemaa 2

Tänään meillä on ihan normaali lukujärjestyksen mukainen koulupäivä. Aamun tunneilla ja siivouksen aikaan näkyi opiston pihalla suurehko porolauma, joka vaelteli ympäriinsä. Iltapäivällä käytävillä näkyi ”ahkeria” kuvaviestinnän opiskelijoita, joiden olisi pitänyt kuvailla kameroillaan. Osa taidelinjalaisista suunnitteli kuvaviestinnässä kansikuvaa joululevyymme. Illalla pojilla oli sählypeli Peuralla. Tytöillä oli oma peli-ilta opiston salissa.

 

Lauantai, 23. marraskuuta

Viikonloppuna meillä oli “jatkorippikoulu”, joka alkoi heti lauantaiaamuna auditoriossa Mika Mutasen alustuksella aiheesta “Muista Luojaa nuoruudessa”. On tärkeää muistaa myös nuoruuden vauhdikkaassa vaiheessa, että usko on kuitenkin se tärkein asia elämässä. Lounaan jälkeen oli Leo Paason vuoro pitää alustus. Tällä kertaa puhuimme uskovaisten seurustelusta ja avioliitosta.

palapeliLoppuiltapäivällä oli vapaan keskustelun vuoro. Saimme keskustella yhdessä mieltä askarruttavista asioista. Muun muassa musiikki ja elokuvien katselu puhututtivat aika paljon. Monet olivat sitä mieltä, että maailmallisen musiikin kuuntelusta tulee vain huono olo. Ja itse ainakaan en koe jääneeni mistään paitsi, kun en ole elokuvia katsellut, paljon parempi ilman!

Ruokatauoilla syntyi kunnon spike-pelit salissa, ja iso, 3000 palan palapeli saatiin viimein valmiiksi. Palapeli on ollut kirjaston pöydällä ja sitä ovat kaikki halukkaat ja reippaat käyneet tekemässä. Illalla minun pikkusisko ja 2-vuotias pikkuveljeni tulivat vierailemaan, ja pikkuveitikka hurmasi heti suurimman osan opistolaisista.

Iltaohjelma oli vapaa-ajan toimikunnan järjestämä. Poksuttelimme ilmapalloja toistemme jaloista ja sitten oli monenlaista köydenvetokisaa. Hauskaa oli ainakin, ja kädet tulivat kipeiksi! Iltahartauden jälkeen saimme iltapalaksi pizzaa ja kioskista tarjottiin jäätelöä kaikille, kun vanhat jäätelöt pitäisi saada pois pakasteesta. Kaiken kaikkiaan oikein mukava päivä!

Sunnuntai, 24. marraskuuta

talvikuuJatkorippikoulu eteni niin, että aamulla meillä oli raamattutunti aiheesta Laupias samarialainen. Kertomus on Jeesuksen vertaus samarialaisesta, joka hoiti ryövättyä miestä. Häntä ennen ohitse oli kulkenut pappi ja leeviläinen, mutta vasta samarialainen pysähtyi miehen luokse. Jeesus kysyi lainoppineelta: ”Kuka oli tämän miehen lähimmäinen?”

Välitunnin jälkeen oli toinen raamattutunti aiheesta Daavid. Itselle jäi mieleen, kun Daavid suri kuollutta poikaansa, joka oli yrittänyt surmata Daavidin itsensä.

Raamattutunnin jälkeen meillä alkoi tilaisuus ”Soi lauluni helein kielin”. Me opistolaiset saimme esittää Siionin laulu- tai virsitoiveita ja kertoa samalla, miksi toivoimme juuri sitä laulua, miksi se laulu on itselle tärkeä.

Jatkorippikoulun päätteeksi Leo Paaso piti loppuhartauden.

Tämä viikonloppu oli aika paljon istumista auditoriossa. Mielestäni oli kuitenkin hyvä, että jatkorippikoulu pidettiin, koska sen aikana puhuttiin paljon uskonasioista ja se tuntui omaa uskoa vahvistavalta.

 

Maanantai, 25. marraskuuta

Maanantai ja paluu arkeen! Alettiin opiskella ihan normaalin koulurytmin mukaan. Tänään oli myös toimikuntien kokoukset ja me tukioppilastoimikunnassa saimme mahtavan idean, jonka toteuttaisimme huomenna. Illalla meillä oli viimeiset joululaululevyn harjoitukset ennen keskiviikon äänityksiä.

 

Tiistai, 26. marraskuuta

Tänään tukioppilaat haastoivat kaikki oppilaat. Muutamat meistä olivat edellisiltana leikanneet jokaiselle oppilaalle oman sydämen ja kirjoittaneet oppilaan nimen sydämeen. Sydämet oli kiinnitetty salin seinille. Niihin saivat kaikki käydä kirjoittamassa jotain positiivista opistokaverista. Tempaus oli tosi mukava ja mieltä piristävä.

 

Keskiviikko, 27. marraskuutaaanitykseen_asettumassa_6

Se on tänään! Tämä oli ensimmäinen ajatukseni tänä aamuna. Nimittäin… joululaululevyn äänitykset! Mitenhän me oikein selvitään? Aamutunnit opiskeltiin ihan normaalisti lukujärjestyksen mukaan, mutta lounaan jälkeen sitten kaikki kuorolaiset astelivat linja-autoon. Laulu raikui jo bussissa, kun se ajeli kohti Ranuan rauhanyhdistystä.

Siellä me sitten yli neljä tuntia laulettiin ja soitettiin, välillä keskeytettiin, otettiin laulu uudestaan, taas tuli jokin virhe ja ei kun vaan uudestaan. Nyt meni nappiin! Välillä joimme kahvit, ja sitten taas laulamaan!aanitykseen_valmistautuminen_7

Ennen puolta viittä kaikki laulut oli laulettu ja äänitetty. Useiden kasvoilla näkyi ilo ja helpotus, varmaan myös Arton ja Jarin, jotka tekivät työtä meidän kanssa. Itsellekin jäi tosi hyvä mieli, mutta tavallaan pieni haikeuskin jäi. Nytkö tämä on jo ohi? Kun tultiin takaisin opistolle, oli tosi väsynyt olo. Ilta kuluikin sitten leppoisasti rentoutuen.

.

.

.

.

.

Torstai, 28. marraskuuta

levyn_polttoTämä päivä oli täynnä toimintaa. Aamuhartaudessa kuultiin näytteitä edellisen illan aikana editoidulta cd:ltä ja annettiin ablodit kaikille sen tekijöille. Lopuksi palkittiin somistustoimikunnan valitsema kuukauden viihtyisin solu. Keikkukan tytöt saivat myös ablodit sekä palkinnoksi herkkukorin.

Aamulla ja pitkin päivää viestintälinjalaiset tekivät viime hetken viilauksia illalla lähetettäviin radio-ohjelmiin. Tänään oli myös ohjelmassa joululaululevyjen poltto. Ahkerien oppilaiden sekä työtä tukeneiden Jaakon ja Ilkan ansiosta saimme kaikki opistolle hankitut 1500 levyä poltetuksi.

cd_poltto_1cd_poltto_2

cd_polttoa cd_kansi.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Polttamisen jälkeen levyt testattiin ja laitettiin koteloihin. Työ saatiin valmiiksi jopa suunniteltua aikaisemmin, ja levyjä voitiin alkaa jakaa opiskelijoille myyntiä varten.

thanksgivingIltakuudelta alkoi kuulua radiosta tunnin mittainen, viestintälinjalaisten valmistelema radiolähetys. Se sisälsi opistokuulumisia ja monenlaisia haastatteluja, muun muassa amerikkalaisten opiskelijoiden haastattelut. Lähetyksessä kuultiin myös reportaasi jumalanpalveluksesta, jonka järjestämiseen opistolaiset aiemmin syksyllä osallistuivat.

Seitsemältä alkoi Thanksgiving-juhla eli Kiitospäiväjuhla, jonka oli järjestänyt kansainvälisyystoimikunta ja muutama vapaaehtoinen. Juhlassa kuultiin Kiitospäivän historiasta, ja aiheesta nähtiin myös näytelmä. Kuulimme opistolaisten kiitoksen aiheita, laulu- ja soittoesityksiä, ja lopuksi Eero Österberg piti iltahartauden. Normaalin iltapalan lisäksi saimme nauttia lämmintä amerikkalaista omenapiirakkaa jäätelön kera.

 

Perjantai, 29. marraskuuta

Synkkä marraskuu alkaa olla ohi, vai onko tämä ollutkaan synkkä? Nyt marraskuun lopulla on ollut monia aurinkoisia päiviä, ja ulkoa on saanut hienoja kuvia, jos on ehtinyt käydä kuvaamassa.

Kun tänään lähdimme viikonloppulomalle, meillä oli mukana myös jotain erityisen mieluista kotiin vietävää, nimittäin ne joululaulu-cd:t!

talvijarvitalitintti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

talvinen_jarvimaisema_2

Comments are closed.