20.-30.8.2013

paivakirjanappi

 

OPISTOVUODEN ALKUTUNNELMIA

Tiistai, 20. elokuuta 2013

Tänään alkoi meidän yhteinen opistovuotemme. En ole koskaan odottanut enkä jännittänyt mitään niin paljon kuin tätä päivää. Tuntui oudolta ajatella, että olen nyt täällä tämän vuoden opistolaisena. Pihalla, käytävillä ja kämpässä tuli vastaan ihmisiä, joista osa oli jo ennestään tuttuja, mutta suurimmaksi osaksi he olivat minulle aivan outoja. Olimme kaikki tulleet tänne eri lähtökohdista, mutta jokaisella oli varmasti sama haave, että opistovuodesta tulisi ikimuistoinen.

Opistolle saavuttuamme haimme ensin kämpän avaimet, kävimme syömässä ja kokoonnuimme sitten auditorioon avajaisiin. Siellä rehtori toivotti meidät tervetulleiksi, ja henkilökunta esittäytyi. Katsoimme myös kuvaesityksen opistosta. Kahvin jälkeen istuuduimme jälleen auditorioon, jossa kuulimme vararehtorin puheenvuoron sekä entisten opistolaisten eli opiston käyneiden henkilökunnan jäsenten kokemuksia opistoelämästä. Sen jälkeen menimme opettajien mukana soluihin, joissa käytiin läpi perusasioita soluasumisesta sekä tutustuimme opiston sääntöihin.

amerikkalaisetPäivällisen jälkeen kokoonnuimme aulaan yhteiseen iltaan. Esittäydyimme ja kuulimme amerikkalaisten opiskelijoiden haastattelun. Ryhmissä teimme erilaisia tutustumistehtäviä. Tunnelma oli pienestä jännityksestä huolimatta iloinen ja mukava.

Omiin opistokavereihin on ollut kiinnostavaa alkaa tutustua, ja siksi tämän päivän yleisimpiä kysymyksiä olivat varmasti: Mikä sun nimi on? Mistäpäin tuut? Missä kämpässä asut? Mille linjalle meet?

 

 

 

Keskiviikko, 21. elokuuta 2013

saappanheittoAamulla heräsimme ensimmäistä kertaa opistolaisina. Jännittyineinä odotimme, että pääsisimme tutustumaan toisiimme paremmin. Päivän ohjelmassa oli ensimmäisenä opistosuunnistus, johon kuului kiertely ryhmittäin eri pisteissä, joissa meille kerrottiin monia käytännön asioita opistossa toimimisesta. Lounaan jälkeen jokainen pääsi kirjoittamaan tunnelmistaan ja odotuksistaan opiston alkaessa. Pääsimme myös kuuntelemaan opistoystäviemme sekä parin opettajamme ajatuksia sisäoppilaitoselämästä. Mitä se tarkoittaa, että käymme koulua, vietämme vapaa-aikaamme ja myös asumme samoissa tiloissa? Mitä mahdollisuuksia se tuo esimerkiksi vapaa-ajan viettoon? Mitä ongelmia saattaa liittyä soluasumiseen, ja miten me niitä ongelmia vältämme?

Kahvitauon jälkeen menimme sitten kaikki ulos ”opisto-olumppialaisiin”. Lajeina oli muun muassa saappaanheitto, autontyöntö, tikanheitto ja polkupyörän hitausajo. Joukkueet oli jaettu soluttain, ja joissakin lajeissa mitattiin myös yksilötuloksia. Oli hullun hauska ja leppoinen tunnelma, vaikka otettiin me välillä kilpailu ihan tosissaankin. Saatiin myös Ulleri heittämään tikkaa, kun hän sattui sopivasti paikalle. Tuntuu kivalta, kun henkilökuntakin lähtee leikkeihin ja peleihin mukaan!

autontyonto

 

Illalla kokoonnuimme järven rantaan nuotion äärelle sekä ongintakilpailuun. Meidän kämppämme saalis oli huikeat kaksi kalaa, mutta varsinkin jotkut poikien kämpät saivat paljonkin kaloja.

Toinen päivä oli päättynyt, ja alkoi jo tuntua siltä, että olen opistolainen!

kalastus

 

Torstai, 22. elokuuta 2013

Tänään melkein koko päivä oli vapaamuotoista ohjelmaa, samalla kun linjojen vastuuopettajat pitivät yksilöhaastatteluja opiskelijoille. Lounaan ja kahvitauon välissä pidettiin info toimikuntatyöskentelystä ja pääsimme esittämään toiveemme siitä, mihin toimikuntaan haluaisimme kuulua. Päivän aikana ehti tutustua paljon ihmisiin sekä viettää aikaa uusien tuttavuuksien kanssa. Asumisjärjestelytkin alkoivat olla selvillä, ja omat kämppäläiset olivat alkaneet tulla jo monelle tutuksi.

lentis

Perjantai, 23. elokuuta 2013

Tänään oli ensimmäinen lähes ”oikea” koulupäivä. Aamuhartauden jälkeen kuulimme ensin, miten kämpät tulee siivota, ja siivosimme ne ohjeiden mukaisesti. Lounaan jälkeen pidettiin linjan vastuuopettajan tunti, jossa saimme lukujärjestykset ja keskustelimme erilaisista koulunkäyntiin liittyvistä asioista. Sen jälkeen ohjelma jatkuikin lukujärjestyksen mukaan.

 

 

 

 

 

 

Lauantai, 24. elokuuta 2013

Tänään opiskelimme koko päivän lukujärjestyksen mukaan. Monet oppilaista olivat melko väsyneitä aktiivisen viikon jälkeen, mutta suurimmalla osalla oli tosi hyvä fiilis. Oli mukavaa olla opistossa. Sääkin oli edelleen lämmin ja aurinkoinen, ja siksi keittiön väki tarjosi meille päiväkahvit ulkona.

Sählyotteluiden ja saunomisten jälkeen kokoonnuimme iltaohjelmaan saliin. Lauloimme ikivihreitä yhteislauluja sekä kilpailimme ryhmissä. Näimme myös pantomiimeja sekä muutaman kielisketsin amerikkalaisten esittäminä. Ensimmäinen viikko oli kohta ohi, ihan uskomatonta!

nayttamolla

 

Sunnuntai, 25. elokuuta 2013

Sunnuntaiaamuna menimme kymmeneksi jumalanpalvelukseen Ranuan kirkkoon, jossa suurin osa meistä kävi myös ehtoollisella. Joukkomme täytti pienen kirkon melko mukavasti.

Kirkkokahvien jälkeen kuvisope esitelmöi meille aiheesta ’Ranua ennen ja nyt’. Lyhyeksi jääneen yöunen vuoksi kuuntelimmme esitystä vähemmän pirteinä ja taisivatpa jotkut nukahtaakin välillä.

Iltapäivällä ohjelmassa oli Ranua-kierros pyöräillen tai kävellen. Kierroksella tutustuimme esimerkiksi pappilamuseoon. Viiden aikaan suuntasimme seuroihin rauhanyhdistykselle, jossa meille tarjottiin väliajalla tervetuliaiskahvit.

rexonajalkkis

Maanantai, 26. elokuuta 2013

Arkiviikon alkaessa jatkoimme tunteja normaalin lukujärjestyksen mukaan. Me viestintälinjalaiset pääsimme harjoittelemaan luokan edessä puhumista, kun kerroimme itsestämme kuvakortin avulla – suomalaiset suomeksi ja Brant, Daniel, Courtney ja Mara englanniksi. Englannintunniltakin annettiin jo läksyjä, joten olemme selvästi päässeet kiinni opiskeluun.

Tunnelma oli tämän päivän aikana hieman väsynyt ja alakuloinen (johtuisikohan liian lyhyistä öistä ja uuteen elämänvaiheeseen totuttelun haasteista?), mutta myös iloista rupattelua kuului. Monet purkivat paineita esimerkiksi lenkkeilemällä opiston ympäristössä.

 

 

 

Tiistai, 27. elokuuta 2013

Koulunkäynti sujui jo rutiininomaisesti. Myös opistohenki kehittyy hyvää vauhtia, minkä huomaa vaikkapa suurista lenkkeily- ja kauppaporukoista, rennosta oleilusta auditoriossa (melkein kuin kotona olohuoneessa!) sekä innokkaasta osallistumisesta leikkeihin ja peleihin. Illalla monet kokoontuivat taas saliin pelaamaan Spikeä. ”Auts!” ”Anteeks, ei kai sattunu?”

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä saatoimme ihailla harvinaista luonnonilmiötä, revontulia elokuussa. Muutamat uhmasivat solussapysymissääntöä ja menivät ulos valokuvaamaan niitä.

revontuletrevontulet_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keskiviikko, 28. elokuuta 2013

Aamu valkeni melko sumuisena ja kosteana, mutta sehän ei meitä hidastanut!

Ensimmäisen oppitunnin jälkeen aamuhartaudessa puhuttiin uskon tunnustamisen tärkeydestä ja vaikeudesta Vanhan testamentin nuorten elämän pohjalta.

Musiikinopettajamme Arto kuunteli tänään kuorolaisten laulunäytteitä. Niinpä käytäviltä kuuluikin lähes koko ajan lauleskelua ja ”Apua, mitä sie aijot laulaa?” -kysymyksiä. Myös muita kuin kuorolaisia kelpuutettiin auditorion flyygelin ääreen laulamaan ja soittamaan Siionin lauluja ja virsiä tai esimerkiksi lastenlauluja. ”Pojat ottaa sitten kakkossäkeistön ja tytöt kolmosen, loput yhessä!” Kaikki eivät vielä ehtineet laulunäytettä antaa, joten jännitystä ja harjoituksia riittää ensi keskiviikollekin.

laulamassa

Musiikkipitoinen päivä jatkui illalla, kun aulasta alkoi kuulua muutaman ihmisen laulua. Opistolaiset liikuntasalista ja auditoriosta liittyivät vähitellen mukaan, ja lopulta koko aula kaikui voimakkaasta laulusta, kunnes oli aika siirtyä soluihin.

 

Torstai, 29. elokuuta 2013

Viestintälinjalaiset aloittivat torstaipäivän tutustumalla radiotyöhön. Meille kerrottiin tulevista projekteista, kuten ohjelmien tekemisestä suviseuroihin tai opistoseuroihin. Kirjallisuustunnilla luimme ”Klenkka-Topi” -nimisen novellin ja keskustelimme sen pohjalta erilaisuuden kohtaamisesta opistossa ja muualla.

Päivällisen jälkeen meillä oli opistovuoden ensimmäinen keskusteluilta, jossa juttelimme muun muassa opiston ja solujen yhteishengestä sekä yövalvomisesta ja sen seurauksista. Henkilökunta luki meille tukioppilastoimikunnan tekemän kyselyn vastauksia. Lähes kaikki olivat sitä mieltä, että meillä on hyvä opistohenki. Esille tuli myös se, kuinka tärkeää on, että sekä me opiskelijat että henkilökunta koemme olevamme ”samassa veneessä”. Silloin kukaan ei tahdo sääntöjä rikkomalla keikuttaa yhteistä venettä.

 

Perjantai, 30. elokuuta 2013

Aamutuntien jälkeen siivosimme kämppämme kurssilaisia varten, sillä edessä oli ensimmäinen viikonloppuvapaa. Tuntui, että kaksi viikkoa oli kulunut nopeasti, vaikka niiden aikana ehtikin tapahtua paljon ja tutustua moniin uusiin ihmisiin.

Lounaan jälkeen yhteisellä tunnilla kävimme läpi käytännön asioita, muun muassa miten varustaudumme tulevaan eräretkeen. Rehtori piti päätöshartauden. Iso osa opistolaisista lähti Oulun-bussiin, ja vähitellen muutkin suuntasivat kotia kohti. Oli mukava lähteä lomalle, kun tiesi, että pian pääsee taas opistokodin suojiin!

linkkarijono

 

Comments are closed.