21.10.-1.11.2013

paivakirjanappi

 

Monday, October 21

6_lumiopisto

On Monday evening we returned from our fall break on the opisto bus from Oulu. It was nice to greet our opisto friends after we had been away from the opisto for ten days and ask everyone how their break had been. Some had gone on vacations to places other than Finland, while most had gone home. The three Americans and myself had during the break visited the homes of opisto friends or other friends in Finland.

Sometime during the past few days Ranua had received a dump of snow and our home away from home was looking very welcoming. Maybe in several weeks when it gets cold enough the ice rink will be set up and we will be able to play hockey. I am definitely looking forward to that!

.

3_lumiharjaajaMaanantai, 21. lokakuuta

Maanantai-iltana palasimme syyslomaltamme opistobussissa Oulusta. Oli mukava tervehtiä opistoystäviä, kun olimme olleet pois opistolta kymmenen päivää, ja kysyä kaikilta millainen heidän lomansa oli ollut. Jotkut olivat matkustaneet lomalla jopa ulkomaille, mutta suurin osa oli mennyt kotiin. Kolme amerikkalaista ja minä vierailimme loman aikana opistoystävien tai muiden suomalaisten ystävien kodeissa.

Viime päivinä Ranualle oli satanut lunta, ja kotimme kaukana kotoa näytti hyvin kutsuvalta. Ehkäpä seuraavina viikkoina, kun tulee tarpeeksi kylmä, pystytetään jääkiekkokaukalo ja voimme pelata jääkiekkoa. Odotan sitä todella innoissani!

Tuesday, October 22

On Tuesday we had a substitute teacher in home economics class. We made pulla and braided it from five strands! It sounds tricky to braid with five but it isn’t so hard once you get used to it.

Tiistai, 22. lokakuuta

Tiistaina meillä oli sijaisopettaja kotitaloustunnilla. Me leivoimme pullaa ja punoimme sitä viidestä säikeestä! Kuulostaa hankalalta punoa viidellä, mutta ei se ole niin vaativaa, kun sen oppii.

16_shakkiaWednesday – Friday, October 23 – 25

Sometime during the week a chess board appeared out from somewhere and many chess games were played. Also Rubiks cubes have suddenly become popular. Many of the students have spent a good bit of tie solving these colorful contraptions. In our free time we often played volleyball, spike or bump in the gym. For some reason we seldom get bored of these games, I find them to be good entertainment. Daily there have been students singing in the auditorium, especially now when we practice for our Christmas CD.

Keskiviikko – perjantai, 23. – 25. lokakuuta

kuutio_2Jossain vaiheessa viikon aikana shakkilauta ilmestyi jostain, ja pelasimme monia shakkipelejä. Myös Rubikin kuutiot ovat yhtäkkiä tulleet suosituiksi. Monet opiskelijat ovat viettäneet hyvän hetken ratkoessaan näitä värikkäitä härveleitä. Vapaa-aikanamme pelasimme usein lentopalloa, spikea tai pudotusta liikuntasalissa. Jostain syystä kyllästymme harvoin näihin peleihin, minustakin ne ovat hyvää ajanvietettä. Auditoriossa on ollut päivittäin opiskelijoita laulamassa, varsinkin nyt kun harjoittelemme joulu-cd:tämme varten.

Saturday, October 2610_infonaytto_2

14_oulusalolaisia_ovella

During the weekend there was a course for the Bible Class kids from Oulunsalo aged nine to fourteen. On Saturday during the afternoon there was a presentation on ”Me as a member in God’s Kingdom”, following the break afterward was a panel discussion in which four of the Ranua opisto students and our teacher Tuuli openly discussed the matters shown in the presentation. They also told of experiences in their own lives of faith, and what they have learned from these experiences.

26_paneeli

On Saturday evening there was a program in which several highly amusing skits were performed. The girls of Muukala had also a very touching presentation about friendship. Songs from the Finnish song book were sang as well as Finnish folk songs. The evening was closed with a devotion.

Lauantai, 26. lokakuuta

21_paneeliyleisoa

Viikonloppuna oli kurssi oulunsalolaisille raamattuluokkalaisille, jotka olivat iältään yhdeksästä neljääntoista. Lauantai-iltapäivänä oli alustus aiheesta ”Minä seurakunnan jäsenenä”, minkä jälkeen seurasi paneelikeskustelu, jossa neljä Ranuan opiston opiskelijaa ja opettajamme Tuuli keskustelivat avoimesti alustuksessa esillä olleista asioista. He kertoivat myös kokemuksistaan omassa uskonelämässään ja siitä, mitä ovat oppineet näistä kokemuksista.

31_ohjelmajarjestajat

33_esitysLauantai-iltana oli ohjelmailta, jossa esitettiin useita erittäin huvittavia sketsejä. Muukalan tytöillä oli myös todella koskettava esitys ystävyydestä. Laulettiin Siionin lauluja suomalaisesta laulukirjasta ja myös suomalaisia kansanlauluja. Ilta päättyi hartauteen.

38_kynttilajuttu

Sunnuntai, 27. lokakuuta

41_kirkkosali

Aamu oli kolea, pakkasta oli muutama 43_tekstinlukijaaste. Lähdimme kirkkoon kahdessa osassa linja-autokyydillä. Tänään oli Ranuan rauhanyhdistyksen ja kansanopiston yhteinen kirkkopyhä. Me kuorolaiset kokoonnuimme lehterille ja lauloimme kolmiäänisesti Siionin laulun ”Kuule, nuori ystäväni”. Laulu sopi päivän teemaan, joka oli anteeksiantamus. Kaksi opiston poikaa luki Raamatun tekstejä. Pappi käsitteli saarnassa Jeesuksen vertausta ”Armoton palvelija” ja puhui sen pohjalta anteeksiantamuksesta. Jumalanpalveluksen yhteydessä oli myös ehtoollisenvietto. Kirkon jälkeen oli kirkkokahvit ja seurapuhe Ranuan rauhanyhdistyksellä.

45_kuoro_parvella

50_amerikkalaisia49_erityislinjalaisiaOpistolla oli vielä Oulunsalon raamattuluokkalaisia, ja jokaiselta linjalta muutama opiskelija esitteli heille auditoriossa omaa linjaansa. Myös amerikkalaiset kertoivat itsestään, ja Elias tulkkasi suomeksi. Vieraat lähtivät sunnuntai-iltana kotiaan kohti. Loppupäivän vietimme opistolla kavereiden kanssa ja pelasimme liikuntasalissa joukkuepelejä.

 

Maanantai, 28. lokakuuta

57_oppitunnilla

54_letti

Arki alkoi taas, ja aamulla oli aikainen herätys tunneille. Oppilaskuntien kokoukset pidettiin iltapäivällä. Keskustelimme tukioppilastoimikunnassa yhteishengestä sekä suunnittelimme tulevaa poikien iltaa. Tämän jälkeen minulla oli teknisen työn tunnit, joilla aloittelin kirjoituspöydän valmistamista.

Illan ohjelmaan kuului vapaa-ajantoimikunnan suunnittelema vierailu toisten soluihin. Meidän soluun tuli tyttöjen kämpistä Keikkulan porukka. Vietettiin sitten iltaa heidän kanssaan jutellen sekä syöden ruokalasta saatuja muffineita ja limukkaa. Englantiakin piti tietysti vieraiden puhua, kun meidän kämpässä on noita amerikanpoikia.

.

.

56_oppikirjoja_2Tiistai, 29. lokakuuta

Tiistaiaamu alkoi minulla viestinnän tunneilla. Meidän piti pitää noin kymmenen minuuttia kestävä esitys omasta kesätyöpaikasta. Tämä oli aika jännittävää, sillä esitykset otettiin myös videolle. Nämä tunnit kesti puoli kolmeen saakka, ja sitten kahvitunnin jälkeen oli taukoa pari tuntia ennen englantia. Englannin tunneilla kuuntelimme Martti Lutherin elämäntarinaa.

Päivällisen jälkeen olimme kavereiden kanssa ja pelasimme liikuntasalissa lentopalloa. Tyttöjen liikuntatunnit alkoivat varttia vailla neljä ja kestivät seitsemään. Tämän jälkeen salissa oli vielä yhteisiä pelejä, joiden päätteeksi käytiin saunassa kuumissa löylyissä, minkä jälkeen mentiin puhtaina iltapalalle ja sen jälkeen soluihin ja nukkumaan.

Keskiviikko, 30. lokakuuta

11_auditoriossaEdellisenä yönä oli satanut vettä, ja opiston pihalta olivat lumet taas hävinneet. Opiskelu alkoi englannin tunnilla, jolla pidimme tietokilpailun. Tämän jälkeen oli kuoro, jossa harjoiteltiin lauluja joululevyä varten. Laulaminen sujui vähän vaihtelevalla menestyksellä, mikä tarkoittaa lisää harjoittelua kuorolle ja varsinkin pojille.

ATK- tunnit alkoivat kahvin jälkeen ja teimme siellä pankkilainan lyhennyslistaa. Sen jälkeen oli vielä uskontoa pari tuntia ennen päivällistä.

Päivällisen jälkeen aloitettiin sählypelit, jotka kestivät iltapalaan saakka.

.

.

.

Torstai, 31. lokakuuta

13_aanityopajaTorstaina alkoivat tunnit 8.15 äänityöllä. Suunniteltiin haastatteluja opistolaisista, ja toiset editoivat aikaisemmin tehtyjä haastatteluja. Tämän jälkeen oli pari tuntia teknistä työtä. Jatkoin kirjoituspöydän tekemistä. Viestinnän tunnilla kirjoitin tätä päiväkirjaa ja toiset viestiläiset jatkoivat radiostudiossa ohjelmien tekoa.

Iltapäivällä poikien liikuntatunneilla oli aluksi venyttelyä ja pientä jumppaa ennen lentopallopelejä. Liikuntatunti oli erikoisen rankka, koska vähäväliä piti punnertaa vastustajan tehdessä pisteitä. Liikuntatunnin jälkeen menimme syömään päivällistä, ja sen jälkeen olikin sitten vapaata loppuilta. Ilta kului kavereiden kanssa touhutessa.

.

Perjantai, 1. marraskuuta

Perjantaiaamun oppituntien jälkeen siivottiin solut kurssilaisia varten. Opistolle on tulossa kurssille iso määrä toissavuotisia opistolaisia. Ennen viikonloppulomalle lähtöä ohjelmatoimikunta muistutti, että etsisimme kotoa sopivaa asua ensi viikon teemapäivään. Asun pitäisi liittyä johonkin satuun tai muuhun kertomukseen. Tex Willer olisi ehkä hyvä…?

Yhteisellä tunnilla ennen kotiin lähtöä käytiin läpi joitain yhteisiä asioita ja sen jälkeen rehtori piti puheen liittyen pyhäinpäivään. Lauloimme muutaman pyhäinpäivävirren ja Siionin laulun. Sitten olikin taas jäähyväisten aika.

29_takapenkkilaiset_2

Comments are closed.