5.-15.11.2013

paivakirjanappi

 

Tiistai, 5. marraskuuta

viiksiporukka_2

Koko viikonlopun laskin, kauanko aikaa on vielä siihen hetkeen, että pääsen takaisin opistoon. Ikävä oli kova, vaikka kyse olikin vain parista päivästä. Opistokaverit ovat tulleet syksyn aikana tärkeiksi, joten voit kuvitella minkälaista oli jälleennäkemisen riemu viikonlopun jälkeen. (Huutoa, kiljumista, toisten kauloissa roikkumista.) Oli ihana palata opistoon.

Kun aloitimme aamulla opiskelun, ensimmäisellä tunnilla tapahtui jotain outoa. Lähes kaikille viestintälinjan tytöille kasvoi tussiviikset. Kyse oli humoristisesta Movember-ilmiöstä. Harmi kyllä, nämä viikset hävisivät heti suihkun jälkeen. Oudot ilmestykset eivät loppuneet siihen: käytävillä kulki (teko)verisillä haavoilla varustettuja oppilaita. Olikohan siinä kyse myöhäisestä Halloweenista?

 

tiskari_1Keskiviikko, 6. marraskuuta

Atk-tunnilla harjoiteltiin Photoshopin käyttöä, mikä on kiinnostavaa vaihtelua taulukkolaskimen käytölle. Innostuin kuvanmuokkauksesta, ja teki mieli oppia sitä lisää, varsinkin kun harrastan valokuvausta. Englanninkielistä versiota oli hankala käyttää, mutta kyllä siihenkin oppii varmasti.

Miksi joululaululevyn kuoroharjoituksissa oli Nalle Puh ja Joulupukki? Kyse oli Tarujen päivästä, jolloin sai pukeutua miksi vain satuhahmoksi. Käytävillä näkyi monenlaista sakkia: lumiukkoja, noita-akka, keijukainen jne. Asuja tuotiin kotoa tai lainattiin opiston näytelmävarastosta. Puvut olivat omaperäisiä ja parhaimmat palkittiin makeilla palkinnoilla ohjelmaillassa.

.

velho_3

nasu

.

.

.

.

.

turpaanipaa.

pappi_2.

.

.

.

.

.

.

nallupuh4pukeutuneet_10

.

.

.

.

.

.

.

.

pukeutuneet_9

.

Torstai, 7. marraskuuta

”Jättäkää puhelimet päiväksi tyynyjen alle ja nauttikaa opistosta täysin siemauksin!” Tämä oli yksi niistä hyvistä neuvoista, mitä edellisenä viikonloppuna pidetyn kurssin osallistujat olivat jättäneet opistolaisille. Kaksi vuotta sitten opiston käyneiltä oli kerätty ajatuksia, joita viestintälinjan opettaja Tuuli luki aamuhartaudessa. Ne pistivät ajattelemaan, kuinka ainutkertainen kokemus opistovuosi onkaan. Sen onnistumiseen kannattaa panostaa täysillä.

Kuvataidelinjalaiset edistyvät Vanha sairaala -projektinsa kanssa. Pikkutarkasti tehdyt pienoismallit ovat jo hyvällä tolalla. Ne eivät ehkä koskaan toteudu käytännössä, mutta hankkeessa onkin kyse parhaasta ideasta. Projektin tekemisen ohella he harjoittelivat tänään akryylimaalauksia teemalla ”Bad Painting – Good Art”. Valittuun kehykseen maalattiin siihen sopiva taulu. Tahallisen rennosti ”huonosti” maalatut työt ”epäonnistuivat”, kun niistä tulikin hyviä. Heräsi kysymys, mikä on hyvää, mikä huonoa taidetta.

maalaritkehysten_aarella.

.

.

.

.

.

.

.

Perjantai, 8. marraskuuta

luentodia_2

Siivous sujui nopeasti, kun ympärillä soivat joululaulut niin, että koko solu raikasi. Joulu lähenee lähenemistään ja luntakin on maassa ihan kiitettävästi. Vaikka talvi onkin ihanaa aikaa, meidän opistolaisten pitää tähytä pidemmälle tulevaisuuteen eli opiston jälkeisiin jatko-opintoihin ja työelämään. Tämän vuoksi opistolle tuli käymään kaksi opinto-ohjaajaa, joilta saa tarvittaessa apua esimerkiksi yhteishaussa.

Kuvaviestinnän tunnilla harjoiteltiin perjantaina ja lauantaina taitto-ohjelman käyttöä. Syyslukukauden lehden tekeminen on melkoinen projekti julkaisutoimikunnalle. Lehden taittaminen on olennainen osa sen valmistusta. Kuvat ja tekstit pitää asetella huolellisesti niin, että lukijan olisi mahdollisimman helppo lukea lehteä.

 

Lauantai, 9. marraskuuta

Lauantaina me opistolaiset saimme viettää rentoa päivää, kun kaikki lounaan jälkeiset tunnit peruttiin opiston kehittämisseminaarin takia. Seminaariin osallistui opiston johtokunta ja henkilökunta. Onneksi tälle joutoajallekin löytyi käyttöä: joululaulukuoro harjoitteli omatoimisesti tulevan cd:n ohjelmistoa. Äänityksiin ei ole enää pitkä aika, joten harjoituksia pyritään pitämään usein.

kynttila_2Illalla opistolla järjestettiin nuortenilta. Paikalle saapui paljon sekä opistolaisia että kyläläisiä. Alustuksen jälkeen keskustelimme ryhmissä lähimmäisenrakkaudesta. Kuinka lähestyä tuttavaa välien viilenemisen jälkeen? Miten suhtautua, jos ystävä luopuu uskosta?

 

Sunnuntai, 10. marraskuuta

Isänpäivänä kokoonnuimme auditorioon laulamaan puhelinten välityksellä onnittelulaulua isillemme. Näin osoitimme, miten paljon isä merkitsee meille. Laulamisen jälkeen lähdimme kuvien avulla mielikuvamatkalle Israeliin. Kotitalousopettaja Ulla-Maija Tuomikoski jakoi opistolaisille omia tuoreita matkakokemuksiaan ja kertoi kyseisen alueen ristiriidoista, jotka herkästi puhkeavat jopa sotatilanteeksi. Päivän ohjelman välissä saimme syödä keittiötoimikunnan valmistamaa tarjoilua, pitaleipiä ja kahvia.

 

Maanantai, 11. marraskuuta

Uusi työviikko on jälleen pyörähtänyt käyntiin. Maanantaipäivä kului normaalin lukujärjestyksen mukaisesti. Päivällisen jälkeen pojat kokoontuivat kodalle ja tytöt taidetaloon keskustelemaan tytöille ja pojille tärkeistä asioista yhdessä henkilökunnan kanssa. Tyttöjen illassa oli asiantuntijoina kaksi terveydenhoitajaa. Saimme tietoa muun muassa itsetunnosta ja sen ongelmista, ahdistuneisuudesta ja syömishäiriöistä. Meillä oli mahdollisuus tehdä kysymyksiä ja saada neuvoja ongelmiin. Illan aikana meitä kannustettiin myös miettimään omia vahvuuksiamme. Kenenkään ei tarvitse olla hyvä kaikissa asioissa, mutta jokainen varmasti löytää itsestään joitakin vahvoja puolia. Pojat puolestaan olivat kodalla keskustelleet poikien jutuista, armeijasta, jääkiekosta, mutta ennen kaikkea uskomisen asioista.

 

Tiistai, 12. marraskuuta

kuulokkeet

Tänään minulla oli viestinnän tunnilla oma työpaikkaesitys. Kerroin elävästi omia kokemuksiani siitä, mitä navetassa tapahtuu. Jatkoimme jälleen myös radio-ohjelmien editointia. Illalla meillä oli kuoroharjoitukset. Olemme harjoitelleet ahkerasti joululauluja, jotta yhteinen projektimme, joululaulu-cd:n äänitys, onnistuisi keskiviikkona 27. marraskuuta.

 

Keskiviikko, 13. marraskuuta

Keskiviikkona minulla oli Danin englannintunti, kuoroharjoitukset sekä Eeron uskontotunnit. Jatkoin myös jälleen radiotöiden tekemistä Minnan kanssa. Illan ohjelmassa opistolaisilla oli muun muassa englanninkerhoa, salissa sählyturnauksia sekä radiostudiossa seuralähetys.

 

Torstai, 14. marraskuutasrklla_3

Tänään me viestintälinjalaiset kävimme opintokäynnillä Oulussa. Tutustuimme SRK:n toimintaan ja tiloihin sekä siihen, miten Päivämiestä, Siionin kevättä ja Lähetyslehteä tehdään. Meille kerrottiin, miten jokaisella lehdellä on oma linja ja toiminta-ajatus ja että Päivämies ja muut SRK:n julkaisut pohjautuvat kristilliseen arvomaailmaan ja ennen kaikkea Jumalan sanaan. Meille esiteltiin myös nuortenlehteä, Kapsäkkiä, johon alamme tehdä juttuja joulukuun numeroon. Ehkä mielenkiintoisinta päivässä oli Tuomas Hännisen esitys median kohtaamisesta. Tärkeimpinä asioina nousi esille, että median edessä kannattaa aina puhua totta eli olla avoin ja rehellinen.

 

aurinkoarkistossa_2

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Perjantai, 15. marraskuuta

Tänään täällä Ranualla on sadellut taas vähän lunta, niin että maa on valkoinen. Aamun kuvaviestinnän tunneilla tehtiin typografiaharjoituksia. Sen jälkeen siivottiin kämpät kuntoon kurssilaisia varten. Yhteisellä tunnilla käytiin läpi tulevan viikon tapahtumia ja rehtorimme piti päätöshartauden. Sittenpä opistolaiset lähtivät taas opistobussilla tai muilla kyydeillä kotiaan kohti. Muutamat meistä jäivät opistolle työhön tai kurssilaiseksi, esimerkiksi amerikkalaiset jäivät isosiksi yläkoululaisten englannin kielen kurssille. Hyvää viikonvaihdetta kaikille!

Comments are closed.