6.-17.1.2014

paivakirjanappi

 

Maanantai, 6. tammikuuta

Tulimme opistoon joulutauolta ja suurin osa opistolaisista odotti innolla näkevänsä muut opistolaiset. Ensimmäinen ilta sujui joulumuistoja jakaessa ja kavereiden kanssa ollessa. Kellon lähestyessä kymmentä kukaan ei oikein malttanut mennä omiin kämppiinsä vaan halusi olla muidenkin kanssa.

Varsinkaan pojat eivät olleet innoissaan kuullessaan, että seuraavan illan jäkispeli oli peruttu hallissa olevan luistelutapahtuman vuoksi. Kaikki pojat, jotka jääkiekkoa pelaavat, olivat koko joululoman odottaneet pääsyä tiistain jääkiekkopeliin.

 

Tiistai, 7. tammikuuta

tunnille

Päivä alkoi vähän normaalista rutiinista poiketen, sillä aamuhartaudessa opettajat lauloivat meille opistolaisille tervetuliaslaulun ja siihen porukkaan oli liittynyt jo uusi atk:n ja matematiikan opettaja Jounikin. Mutta sitten normaali arki alkoi taas ja se oli vähän vaikeaa, sillä aika monella opiskelijalla on joulun ja uuden vuoden takia unirytmi sekaisin. Kuitenkin on pakko mennä tunneille ja palata normaaliin koulunkäyntiin.

 

Keskiviikko, 8. tammikuuta

Tänään meillä oli kuoro ja se ei ihan putkeen mennyt, sillä moni pojista päätti lähteä kuorosta pois ja meitä jäi sinne enää 8 poikaa. Se on pieni määrä suhteutettuna kuoron tyttöihin.

 

Torstai, 9. tammikuuta

AmVie1Torstaiaamu alkoi vähän erikoisemmin, sillä opistolle tuli vieraaksi amerikkalainen pariskunta. Aamuhartauden jälkeen Tom Huhta toi terveisiä Amerikasta ja kertoi heidän kulttuuristaan. Hän kertoi muun muassa, että siellä kulttuuri on hieman erilainen kuin täällä, sillä sinne on muuttanut niin paljon porukkaa ympäri maailmaa. Ihmiset ovat säilyttäneet oman maansa perinteitä ja tapoja, joten kulttuureita on hyvin monenlaisia. Suomessa taas melkein jokainen paikkakunta vaikuttaa samanlaiselta! Amerikkalaisten vieraiden mielestä tämä ei kuitenkaan ole mikään huono asia.

Illalla auditoriossa pidettiin seurat, joihin tuli väkeä myös opiston ulkopuolelta. Tom Huhta puhui, ja Dan Waaraniemi tulkkasi puheen suomeksi.

Illalla meillä oli myös sählypeli Peuran liikuntahallissa Ranuan lukiolaisia vastaan. Peli kääntyi lopulta meille voitoksi.

 

Perjantai, 10. tammikuuta

pingis_1

Perjantaina yhteisellä tunnilla katsottiin video opiston joulujuhlasta. Tänään porukka alkoi olla jo ihan viikonloppukunnossa ja väsyneitä lyhyiden yöunien takia. Tänään tuli myös uusi tyttö opistoon Etelä-Suomesta (aivan Oton läheltä).

 

Lauantai, 11. tammikuuta

Lauantaina sain nukkua pitkään, koska minulla oli vain kaksi tuntia koulua. Tänään opistolle tuli kurssilaisia, heitä oli noin 30 ja heidät majoitettiin D-taloon. Kurssilaiset olivat pääasiassa eläkeläisiä (ei vanhainkotilaisia), ja se johtui kai siitä, että kurssin aihe oli Lapin matkan muistelukurssi. Pelattiin joidenkin ikämiesten kanssa pingistä ja lentopalloa, ja he selvästi nauttivat opistolla olosta.

 

Sunnuntai, 12. tammikuuta

Sunnuntaina jatkui Lapin matkan muistelukurssi, ja tämä muutti hieman myös opistolaisten ohjelmaa. Päivä alkoi aamupalalla jo kello 8.30 normaalin yhdentoista sijaan, mutta jostakin syystä opistolaisia ei paljon ruokalassa näkynyt… Vähän useampi jaksoi sentään nousta kurssilaisten seuraksi sanajumalanpalvelukseen, joka pidettiin opiston auditoriossa.

Päivän ohjelmaan kuului esitelmä Suomen historiasta. Aluksi video vei meidät 1800 – 1900-luvun vaihteen Suomeen. Puhuttiin ajasta ennen itsenäistymistä, jääkäriliikkeestä ja sen vaikutuksesta itsenäistymiseen. Ajat olivat olleet jännittäviä täällä Ranuallakin. Kuulimme myös mielenkiintoista päiväkirjatekstiä Tampereelta kansalaissodan ajalta.spike_3

Lounaan jälkeen meillä oli vapaa-aikaa, joka kului esimerkiksi spikeä pelaten, kirjastossa istuen tai jotenkin muuten, ihmisestä riippuen. Kurssilaiset lähtivät iltapäivän aikana päätöskahviensa jälkeen.

Poikkeuksellisesti meillä oli myös päivällinen jo neljän maissa. Ne, jotka jaksoivat ja tarkenivat, saivat lähteä Ranuan ry:lle seuroihin, mutta myös opistolla järjestettiin nettiseurat. Laulut ja puhe laitettiin kuulumaan kaikkialle päärakennukseen ja soluihin.

spike_2spike_4.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Maanantai, 13. tammikuutaflunssa

Pyhän jälkeen palasimme taas arkeen, siis opiskelemaan normaalin lukujärjestyksen mukaan. Useampi pitemmällä lomalla ollut opistolainen palasi viimeistään maanantaina. On mukava nähdä taas heidätkin opiston vilinässä.

Opistolla alkoi jyllätä pienimuotoinen vatsatauti- ja flussaepidemia. Käsidesi oli ahkerassa käytössä, kun toistaiseksi terveinä pysyneet yrittivät välttää sairastumisen.

Iltaan tuli mukavaa tunnelmaa, kun joku laittoi levyn soimaan keskusradiosta. Iltapalan jälkeen saliin kerääntyi jälleen kerran melko iso joukko spikeä pelaamaan, mutta osa on siihen jo hieman kyllästynyt.

 

kuvaajaTiistai, 14. tammikuuta

Tiistaina saimme arjen lomassa nauttia aurinkoisesta pakkaspäivästä. Jos ei tarennut tai oppitunneilta ehtinyt mennä ulos, saattoi näkymästä nauttia sisälläkin katsomalla ikkunasta tai vaikkapa sammuttamalla valot ja ihailemalla auringonvaloa salin lattialla…

ikkua

Viestinnän tunnilla me viestiläiset kuuntelimme virikkeeksi aikaisempien opiskelijoiden toimittamia ohjelmia, sillä pian alamme suunnitella seuraavaa radiolähetystä. Iltapäivän ja illan tyttöjen liikuntatunneilla pelattiin jalkapalloa. Meidän ryhmässämme se ainakin sujui mukavasti ja loppuajasta pelasimme vähän spikeäkin. Minusta opiston liikuntatunneilla on mukavaa, sillä saamme itse vaikuttaa melko paljon siihen, mitä teemme, ja kavereiden kanssa on hauska liikkua.

 

Keskiviikko, 15. tammikuuta

Atk-tunneilla vastasimme itsearviointikyselyyn. Siinä meiltä kysyttiin myös, minne haluaisimme lähteä opintomatkalle. Kenties Viroon tai Etelä-Ruotsiin? Vai saakohan Etelä-Suomi paljon kannatusta?

Päivällisen jälkeen meillä oli yhteistä, vapaaehtoista ohjelmaa. Salissa pelattiin sählyä ja tukioppilastoimikunta oli suunnitellut iltakylän, joka pidettiin aulassa. Jostakin oli saatu pientä naposteltavaakin. Paikalle oli rahdattu piano, ja laulu kaikui jälleen kerran voimakkaana ja tunnelmallisena. Kaikenkaikkiaan iltakylästä jäi tosi hyvä mieli.

 

Torstai, 16. tammikuutaesitys

Torstai oli oppituntien osalta tavallinen opistopäivä, mutta viimeisenä iltana ennen viikonloppuvapaata oli jälleen ohjelmaa. Iltahartauden ja iltapalan jälkeen kokoonnuimme saliin Urpolan ja Kuoppelikon tyttöjen sekä muutaman vapaaehtoisen suunnittelemaan ohjelmailtaan. Näimme hauskat musiikkiesitykset ”Täti Moonika” ja ”Prinsessa Ruusu linnassa” sekä muutamia sketsejä. Seurasimme myös kahden pojan ja heitä neuvovien tyttöjen virkkauskisaa. Illan lopuksi palasimme vielä jouluisiin tunnelmiin, kun katsoimme opistolaisten ja henkilökunnan perheiden yhteistä pikkujoulua Ösen tekemältä videokoosteelta.

yleisoa

esitys_2.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Perjantai, 17. tammikuuta

Kylmä sää jatkuu, ja viikonloppuvapaalle lähdettiin lähes kolmenkymmenen asteen pakkasessa. Keskitalven piristykseksi pukeudutaan sitten ensi viikolla värikkäästi!

talviaurinko

Comments are closed.