8.-16.4.2014

paivakirjanappi

 

Tiistai, 8. huhtikuuta

kevathanget_opistolla

Tänään palasimme taas arkisen opiskelun pariin. Viestinnän tunneilla pohjoisamerikkalaiset opiskelijat pitivät esitelmät perheistään, suomeksi! Kyllä he ovat aika hyvin oppineet suomea puhumaan.

Välitunneilla on jo mukava käydä pihalla istuskelemassa kun aurinko paistaa ja on lämmintä! Tyttöjen liikuntatunneilla meillä oli lentopallopeli, jonka taso ei kauheasti päätä huimannut. Tohelointia oli sen verran, että ainakin saimme nauraa… Illalla oli myös mahdollisuus olla teknisen työn luokassa tekemässä töitä, koska Sauli oli paikalla, että töitä saataisiin valmiiksi opiston aikana. Monenlaisia töitä siellä tehdäänkin; on ruokapöytää, kirjahyllyä, rahia, kajakkia, hopeakoruja ja paljon muuta.

kajakki_2

Keskiviikko, 9. huhtikuuta

Enkun tunnilla katsoimme videon miehestä, joka muutti yksin Alaskaan. Hän rakensi itse omat työkalunsa ja mökkinsä sekä hankki ruokansa luonnosta. Melko sinnikäs mies!

Tänään meillä oli viimeiset kuoroharkat Arton johdolla ennen kevätlevyn äänityksiä. Äänitys on jo pääsiäisloman jälkeen, eikä meillä ole vielä edes opistolaulua… Mutta kyllä me vielä senkin saamme!

Uskonnontunnilla saimme tietää Pietarin vaiheista ja lauloimme pääsiäisajan lauluja ja virsiä. On se vaan niin mahtavaa, kun tässä koulussa voi noita rakkaita lauluja laulaa oppitunneillakin, eikä kukaan ihmettele yhtään!

Illalla vietimme Miekkalassa Minnan ja Riikan synttäreitä ja saimme syödä mahat täyteen kakkua.

minnariikka_minna

Torstai, 10. huhtikuuta

kerayskylttiTänään lueskelimme viestinnässä aforismityyppisiä runoja tulevaa ohjelmailtaa varten. Kuuntelimme myös pari mielipidepuheenvuoroa sekä kävimme läpi kertausmonisteita loppukoetta varten. Käsityön tunneilla iski karu totuus tajuntaan: meillä torstain ryhmäläisillä on enää yksi kerta tunteja jäljellä, eli töiden pitäisi valmistua piakkoin…

Aamupäivällä Ranuan kirkkoherra Pentti Kallioranta kävi kertomassa meille yhteisvastuukeräyksestä ja sen kohteista. Illalla me kaikki opistolaiset saimme pareittain tai kolmisin kukin yhden alueen täältä Ranuan kirkonkylältä kerättäväksi ja henkilökunta kuljetti meidät autoilla alueillemme. Tänäkin vuonna tuli opistolaisten keräämänä hyvä tuotto, noin 1000 euroa. Keräys oli pieni vaiva meille, mutta tulee olemaan suuri apu joillekin.

keraajat_lahdossa_2

Perjantai, 11. huhtikuuta

lipastontekeleAamulla satoi lunta! Yön ja aamun aikana satoi ainakin viisi senttiä lunta edellisten lisäksi. Että ei tänne Ranualle ainakaan vielä aio kesä saapua! Aamulla Perukan tytöt näyttivät halunneen piristää meitä kaikkia – ja ennen kaikkea itseään – pukeutumalla tavallisesta poikkeavalla tavalla… Siivouksen ja lounaan jälkeen yhteisellä tunnilla olimme kaikki aivan täpinöissämme, kun Orvokki esitteli meille toukokuun alun Viron matkan ohjelmaa. Mahtavaa päästä opistoporukalla tutustumaan Viroon ja viettämään ihanaa aikaa!

Iltapäivällä teknisen tunneilla oli vilskettä. Paikalla oli hirveän paljon oppilaita, koska kaikki haluavat saada työnsä valmiiksi. Kaikki arvioitavat työt täytyykin olla valmiina huhtikuun loppuun mennessä.

 

Lauantai, 12. huhtikuuta

pakol_radioPäivän oppituntien jälkeen alkoi viikonlopun vietto. Kuudelta kokoonnuimme seuroihin auditorioon, ja paikalle tuli myös melko paljon ranualaisia nuoria. Seurojen päätyttyä vieraat kävivät kahvilla ja opistolaiset alkoivat valmistautua sählypeliin. Tyttöjen sählyjoukkue kohtasi Oulun seudulta tulleen tyttöjoukkueen. Tällä kertaa opisto ei voittanut, mutta kannustus toimi hyvin – hurrasimme kohteliaasti myös vieraiden onnistumisille. Pelin päätyttyä opiston pojatkin halusivat pelata vierailevaa tyttöjoukkuetta vastaan.

Ilta sujui melko riehakkaasti, sillä osalla opistolaisista taisi olla pieni iltavilli. Jaksoimme kuitenkin vielä ennen kämppiin siirtymistä istahtaa auditorioon. Palasimme Tuulin johdolla kansainvälisyysviikon tunnelmiin, katsoimme kuvia turvapaikanhakijoiden vierailusta ja kuuntelimme heidän haastattelujaan. Osa heistä oli laulanut myös jonkin oman maansa laulun nauhalle.

Illan päätteeksi harjoittelimme juuri valmistunutta opistolaulua. Sekä sävel että sanat ovat opistolaisten tekemät, ja laulu tuntui heti hyvin sopivalta opistovuoteemme.

 

Sunnuntai, 13. huhtikuuta

kirkkoHerätys oli tänään vähän tavallista opistosunnuntaita aikaisemmin, sillä palmusunnuntain kunniaksi menimme jumalanpalvelukseen Ranuan kirkkoon. Kirkko oli juuri saatu käyttöön remontin jälkeen, ja siksipä messussa oli pientä juhlan tuntua. Pekka-pappi puhui perhemessuun sopivasti lapsille ja kertoi siitä, miten hän on kotonaan valmistautunut pääsiäiseen. Näyttipä hän myös askartelemansa pääsiäistipun!

Opiston kuoro lauloi ehtoollisen aluksi ”Vaiti kaikki palvokaamme”. Jumalanpalveluksen loppumusiikki sai kauniin ja vaikuttavan lisän, kun kuorolaiset parvella alkoivat spontaanisti laulaa urkujen mukana ”aamenta”.

Palasimme busseilla opistolle ja joimme kirkkokahvit. Vapaa-aikana monet pelailivat salissa lentopalloa ja vierailivat toistensa kämpissä. Opistolla kävi myös pikkunoitia virpomassa. Tästä innostuneina muutamat opistolaisetkin pukeutuivat virpojiksi ja kävivät kämpissä toivottamassa hyvää pääsiäistä. Löytyi heille palkaksi ainakin näkkäriä ja mandariinia…

Koska oli sateinen sää, saimme hommatuksi yhden linja-auton kyydittämään meitä seuroihin. Autossa oli tunnelmaa, sillä se oli aivan täpötäysi! Opistolaisia olikin seuroissa paljon, olivathan nämä viimeiset seuramme Ranuan rauhanyhdistyksellä opistovuoden aikana. Ensimmäisen puheen yhteydessä Eero-rehtorimme kertoi myös opistokuulumisia. Monet jäivät toisellekin puheelle ja sen jälkeen laulamaan uudistettuja pääsiäisajan Siionin lauluja. Laulu kajahti voimakkaana. Osa opistolaisista meni seuroista muutamiin ranualaisiin perheisiin iltakylään ja palasi opistolle vasta myöhemmin illalla.

paasiaisasut

Maanantai – tiistai, 14. – 15. huhtikuuta

Opiskelua, opiskelua. Osalla siihen riittää vielä virtaa, mutta joitakin vaivaa kevätväsymys  – nyt kun kaamosväsymyksestä on selvitty! Valmiita töitä asetetaan esille käytäville; ehkäpä se innostaa toisiakin tekemään työnsä valmiiksi. On kuvaamataidon töitä, kuten taidejäljennöksiä ja muita maalauksia, ja on monenlaisia julisteita, jotka liittyvät maailmankansalaisen kypsyyskokeeseen.

laivanuittajatauludepression

Keskiviikko, 16. huhtikuuta

Heräsimme auringonpaisteeseen. Sää oli pirteä, kun yöllä oli olllut pakkasta. Aamutuntien jälkeen aloimme valmistautua pääsiäislomalle. Siivosimme solut ja kokoonnuimme yhteiselle tunnille. Aluksi laulettiin opistolaulu. Sitten meitä poikia muistutettiin, että vappuaaton yöretkelle pitää tuoda retkivarusteet kotoa. Muistutettiin myös, että opistolla järjestettäviin ”häihin” pitäisi ottaa juhlavaatteet. Sitten alettiin seurata pääsiäisaiheista ohjelmaa. Kuoro lauloi, ja sen jälkeen kuunneltiin esitys Jeesuksen kärsimyshistoriasta. Esityksessä oli kuvia maalauksista ja taustalla pääsiäismusiikkia. Hartauden jälkeen olikin jo kiire linja-autoon ja muihin kyyteihin. Virkistävää pääsiäislomaa!

hangella

Comments are closed.